Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för showen - tårarna har redan torkat

Nog för att jag har bränt mig i solen och svetten forsar som ett vattenfall mellan vecken i pannan. Nog för att jag tuggar Ipren och dricker bubblig Resorb. Ändå är jag långt i från lika sjuk som den här galna sommarkvällen. Den som är klarblå och precis som svensk fotboll plötsligt helt molnfri. 
Tack för showen. Tårarna har redan torkat.

Annons

Det svenska U21-landslaget kom som en trollslända, trollband och visade sin vackraste sida – men försvann sedan nästan lika snabbt. Laget har charmat mig på exakt samma sätt som Småkronorna gjorde i JVM-hockeyn i Kanada i vintras. En orädd genreration, som tränat teknik oftare än sprungit milen i skogen, som tycks sakna den respekt för motståndarna som tidigare låst svenska landslag – men framför allt har klivit ur ramen för det svenska lagspelet och låtit individualisterna få fria tyglar. De blågula junisarna spelade sig in i folkets hjärtan och gav svensk fotboll ett viktigt uppsving i en tid då A-landslaget dippar och har en längre väg till VM i Sydafrika än den geografiska.

Den stora hjälten i ett genomheroiskt lag – där valpen i sammanhanget Robin Söder spelade vänsterback med ett trasigt knä innan han hoppade ut på ett ben – är förstås Marcus Berg. Så klinisk, så osvensk. Så tysk. Som Oliver Bierhoff en gång var, eller Lukas Podolski numera är. Det ryktas om en övergång från Groningen till Ajax värd 150 miljoner kronor. Ajax slutade i år trea i den holländska ligan, tolv poäng bakom segrande Alkmaar och är långt i från det Ajax och plantskola som en gång var en av Europas bästa. Jag ser hellre Berg i ett topplag i Bundesliga. Bättre lön, bättre liga och bättre utvecklingsmöjligheter.

Trots missad final har svensk fotboll en gyllene generation som har visat att inget är omöjligt. Det går att charma utan att Zlatan är med. Det inger hopp, det skapar nya hjältar som säljer nya tröjor som i sin tur inspirerar knattarna på skolgården.

Det om något får tårarna på straffpunkten att torka extra snabbt.

Mer läsning

Annons