Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacklingen sänkte ett helt lag

Det är inte bara mål av genier och misstag av klantskallar som avgör matcher. Derbyt mellan Bofors och Örebro Hockey avgjordes intill en sarg. Av en spelare som bara gjort två poäng på 28 matcher.

Annons

Carl Berglunds tackling sänkte inte bara Conny Strömberg.

Utan ett helt lag. Så kan man också avgöra matcher.

Intill sargen låg allsvenskans poängkung de två senaste åren med en blodpöl runt huvudet.

Ett par sekunder och meter längre bort försökte Johan Sjödell-Wiklander försvara sin kedjekompis. Det slutade med att allsvenskans farligaste målskytt också föll mot, och av, isen.

En hård tackling fick Strömberg ur spel. En efterföljande reaktion fick serien bäste målskytt av isen med ett matchstraff.

Sanningen som ändå inte går att få osan är att hans tackling 11.36 i den första perioden helt avgjorde matchen.

Conny Strömberg – förmodligen hockey-Sveriges störste profil – har retat gallfeber på motståndarna den här säsongen. Inte minst Växjö.

Markeringen kom först i det tredje derbyt mot Bofors.

Berglund, som du kunde läsa om i en förhandsartikel i NA på matchdagen, sa att de gånger Bofors gått ut och tagit kommandot har det kört över Örebro såg till att det blev så. Johan Sjödell-Wiklander försökte stå upp för Strömberg men blev själv skickad ner i isen. Värdigheten kostade ”JW” ett matchstraff.

Örebro klarade inte av att ladda om. Bara Stefan Warg, Marcus Jonasén och Thomas Enström fick adrenalinet att spruta. Det hade behövts många spelare till med samma attityd. Karaktärspelare som kan utvinna energi ur frustrationen. Det som krävs i ett derby eller slutspel. Kunna stå upp när det stormar. En trist men viktig del att klara av. Bofors gjorde det.

Når Örebro en kvalserie eller ett play off i vår kommer sådana här situationer spela en ännu större roll i hur matcherna slutar. I slutspel är allt tillåtet, som det brukar heta. Men även de bästa misslyckas att skaka av sig det.

Ett favorittippat Tre Kronor gjorde det till exempel när Rob Niedermayer fegt tacklade Peter Forsberg bort från isen i VM-finalen 2004.

Så blev Kanada bäst i världen igen.

Hoppas att Conny Strömberg är tillbaka snabbt på isen. Då kan Örebro försöka vinna sina matcher på klass igen.

Mer läsning

Annons