Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talangen utanför landslaget: "Ger mig en boost"

Anton Axellie, 19, ställs utanför landslaget igen. Då satsar puckelpisttalangen från Örebro hårdare än någonsin.

Annons
Anton Axellie.

– Det låter kanske inte så fancy att vara utanför landslaget, men det ger mig en boost. Nu jäklar ska jag visa dem, säger han.

Puckelpist/Örebro. Puckelpist/Järpen. Förra våren var Anton Axellie besviken när han inte fick någon plats i det svenska puckelpistlandslaget.

I år har den OS-satsande 19-åringen en annan approach efter att återigen ha fått beskedet att förbundskapten Lasse Fahlén valt åtta andra herråkare till landslagets båda träningsgrupper.

– De har bara gått på resultaten från i vintras, och jag gjorde ju inga resultat då, så det är inget konstigt att jag inte är med. Träningsmässigt var det min bästa säsong och jag känner att jag utvecklats otroligt mycket, men jag har inte fått ut det på tävling än, säger Axellie.

– Att jag inte blev uttagen betyder egentligen ingenting i det här läget. Det enda man får i landslaget är en jacka och ett träningsläger, det är allt. Men jag har en egen jacka, egna sponsorer, och ordnar egna läger. Jag klarar mig själv.

Att inte vara

med i landslaget betyder nämligen inte att dörren är stängd för Europa- eller världscupuppdrag. I vintras fick Axellie köra samtliga fem Europacupdeltävlingar trots att han inte fanns med i det officiella landslaget.

– Det låter kanske inte så fancy att vara utanför landslaget, men det ger mig en boost. Nu jäklar ska jag visa dem. Jag kan tjäna på det här, det ger mig motivation att göra ytterligare en knäböj, göra ytterligare ett åk, säger han.

Axellie tar studenten om ett par veckor och kommer att flytta sin bas från Järpen till Åre, men tillbringa sommaren hemma i Örebro och hösten på träningsläger i Schweiz, Frankrike och Österrike. Allt som en del i en ny storsatsning.

– Tidigare har jag varit skidåkare, nu ska jag bli elitidrottare. Jag har precis skaffat mig en privat tränare i Markus Bjerkman, och vi har gått igenom både det ena och det andra och strukturerat upp allt från kost till träningsupplägg, säger Örebrokillen.

– Jag och Markus har sagt att om landslaget gör X dagar på snö så ska jag göra fler. Jag tror på det här upplägget, för nu säger ingen annan åt mig hur jag ska göra. Allt är specialiserat på mig i stället för på laget. Det kommer bli bra.

Axellie, som är gammal alpinåkare, började puckelpist av en slump våren 2011. Mindre än ett år senare fick han göra världscupdebut och 2014 var han näst bäste svensk på junior-VM med en 18:e-plats. I vintras tog han JSM-silver.

Mer läsning

Annons