Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigt avgjort när åskan slog ned

Ovädret drog bort från Åtvidaberg lagom till matchstart. Ändå slog åskan ner på Kopparvallen. Den gjorde det i form av ett kanonskott från Nordin Gerzic.
Så snyggt kan man också punktera en allsvensk match.

Annons

ÖSK:s mittfältsdynamo är i grym form just nu. Och tycks bara kunna göra snygga mål. Årets första fullträff i allsvenskan var snarlik den pärla han stänkte in i Finland mot AIK i vinterns träningskamp. En snabb vändning och ett direktskott på halvvolley.

Efter drömstarten på Kopparvallen kändes matchen avgjord. Klasskillnaden var påtaglig så fort ÖSK ville ta i. Bekvämligheten var lagets största fiende.

Nu blev det en kväll på jobbet i väntan på de frestande hemmamatcher som väntar i augusti mot tvåan MFF och serieledaren HIF.

Roligaste beskedet: Kultförklarade mittbacken Bertin Zé visade god form och underbara långpassningar med precision.

Tråkigast: Både John Alvbåge och Alejandro Bedoya haltade ut i slutet med olika skador.

Frågetecknet: ÖSK har en gedigen startelva för tillfället. Men skador och avstängningar kan ställa till oreda snabbt. En titt på bänken gav beskedet att de sju avbytarna hade 55 minuters allsvenskt spel i kroppen – sammanlagt. Något säger mig att ÖSK-läkaren Ulf Nordström kommer att få en nyckelroll framöver.

När transferfönstret nu stängt för svenska klubbar kan vi konstatera att det hänt en hel del i ÖSK. Sex spelare in (medräknat Emil Berger), två utlånade och ett avbrutet kontrakt. Den långsiktiga förnyelsen tycks vara inriktad på mittfältet där tre längre avtal tecknats. På anfallssidan ser det däremot mer chansbetonat ut med två oprövade namn säsongen ut.

Det har sagts väldigt lite om Kim Olsens flytt hem till Danmark med tanke på dess betydelse och konsekvenser.

Danskens målfabrikation nådde aldrig samma höjder som den magiska första ÖSK-hösten 2008. Men hans position som tung, stark central anfallare var alltid given i Sixten Boströms lagbygge.

Med Olsen på topp fortsatte ÖSK sakta men säkert utveckla spelet över hela planen. Ingen behövde tvivla på spelidén. 4-3-3 mejslades kompromisslöst fram. Och när alternativen uteblev gick det alltid att skicka i väg bollen mot Kim.

Från läktaren fick han ofta klä skott när ÖSK:s målskytte hackade. Få uppskattade hans roll för helheten. Under sista året i klubben var den gänglige anfallarens viktigaste uppgift att dra på sig motståndarnas intensiva bevakning och jobba hårt för lagets bästa – både framåt och bakåt.

En förutsättning för att Olsen fick bryta kontraktet i förtid var givetvis att Paulinho redan fanns i truppen. En naturlig och etablerad målskytt.

Men omställningen är inte helt problemfri. Brassen är en helt annan spelartyp, en djupledslöpare och anfallare som också vill vara mer delaktig i spelet.

För att detta ska bli möjligt måste övriga laget förändra sitt invanda offensiva mönster. Det gäller yttrarna Astvald och Porokara men också mittfältet. Bollar till Paulinho kan inte slås på samma sätt som till Olsen.

ÖSK:s fortsatta framgång i höst hänger därför intimt samman med hur denna förändringsprocess lyckas. Och hur snabbt den sätter sig.

Dubbelmötet med Elfsborg var succéartat på flera vis. Men Paulinho hade inte ett enda avslut på mål i de matcherna. Mot Åtvidaberg såg det bättre ut. Efter paus var han inblandad i mycket och fick göra ett snyggt nickmål. Ett gott tecken för framtiden.

Allra sist: Skadeförföljda Robin Staaf lånas ut till Ängelholm i superettan resten av säsongen. Men är verkligen mer speltid den rätta medicinen i hans fall?

Mer läsning

Annons