Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiga kan bli guld för Sverige

Inom den italienska fotbollen pratar man mycket om ”scaramanzia”. Man skulle kunna översätta det med vidskeplighet men det är ändå inte riktigt hela sanningen. Det tas alltid på stort allvar och alla är medvetna om vikten av att göra allt för att hålla oturen borta.

Annons

I praktiken kan det innebära att ett lag som har chans att vinna ligan inte under några omständigheter får nämna ordet ligatitel. Gör man det skapas en förbannelse och genom att hålla tyst hindras också spelarna från att sväva iväg. Ni vet, en match i taget och den biten.

Det måste Sverige ta till sig nu. Efter att ha slagit USA i gruppen, passerat Australien utan (nåja) några större problem i kvartsfinalen väntar alltså Japan i semifinal. Om jag var svensk spelare nu skulle i alla fall jag ha svårt att hålla tankarna om VM-guld på avstånd. Det är faktiskt nära nu.

Och allt detta har möjliggjorts tack vare en 24-åring från Adolfsberg. Måste erkänna att jag innan turneringen inte såg Lisa Dahlkvist som en startspelare. Trodde att Thomas Dennerby skulle göra som Lars Lagerbäck och spela med både hängslen och livrem. Jag trodde att kraft och defensiva kvalitéer skulle prioriteras vilket skulle göra Seger och Fischer till ordinarie mittfältspar.

Men Dahlkvist fick chansen, och som hon har tagit den. Dalas dotter har haft en sån där turnering då allt stämmer. Hennes attityd vid sidan av planen i kombination med en utstrålning som går rakt genom tv-rutan har gjort henne till svenska folkets favorit. Hon har gått hem i stugorna på samma sätt som exempelvis Charlotte Kalla och Carolina Klüf gjort före henne. Och gudarna ska veta att detta var välbehövligt för svensk damfotboll som behöver en folklig stjärna. Ja, för svensk fotboll överhuvudtaget.

Lisa är nu uppe på tre mål i turneringen och känns given i ett allstar- lag. Svårt att fatta hur stort det är egentligen. Men mot Australien fick hon god hjälp av motståndarförsvaret. Den ocean av yta som hon fick när hon nickade in 2–0 målet ska man inte få i en kvartsfinal i VM. Ändå var det inget snack om att Sverige var det bättra laget. När Lotta Schelin gjorde sin peta-spring-fint på målvakten och lade in 3–1 betydde det inte bara att matchen var avgjord. Det betydde även att Schelin (som är Sveriges offensiva nyckel) äntligen fick igång sitt målskytte. Det kan vara sista pusselbiten som saknats.

Innan kvartsfinalen pratade jag med Eija Feodoroff som varit på plats och instruerat tillslag till de svenska spelarna. Hon vittnade om den glädje och positiv energi som det svenska laget utstrålar. Och det var ändå innan beskedet kom att Japan hade slagit ut Tyskland. Hemmanationen tror jag nämligen inte att Sverige hade rått på. Det mentala övertaget som tyskorna har på Sverige hade blivit ett jobbigt hinder. Men Japan är en helt annan sak. Det här äventyret kan sluta med guld. Om spelarna bara kan hålla tyst om det så länge.

Mer läsning

Annons