Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka – med urstarkt silver

2008 tog han guld. Därefter ett långt uppehåll – men på torsdagen tog 23-årige Dennis Thorsen, Nora, SM-silver i bänkpress. Och blev dessutom starkast i förhållande till sin vikt.

Annons
Dennis Thorsen.

Redan 2008 vann Dennis Thorsen, då tävlandes för Nora atletklubb, SM-guld i bänkpress. Han satte även svenskt ungdomsrekord i 82-kilosklassen.

Men inte långt därefter slutade han tävla. För omkring ett halvår sedan tog han dock upp karriären igen.

– Jag har styrketränat hela tiden, men det det var av en liten slump som jag började igen. De hade öppnat ett nytt gym i Nora med en styrkelyftsavdelning. Och det har gått bra i bänken för mig, så jag tänkte att jag hoppar på och kör, säger Dennis.

Något han inte behöver ångra. På torsdagen tog han alltså SM-silver. Tävlandes för nya klubben Nora body fitness styrkelyftssällskap i 93-kilosklassen lyfte Dennis 195,5 kilo. Och fick se sig besegrad av Patrik Karlsson, Karlstad, med blott ett halvt kilo.

Vilket grämer Dennis Thorsen.

– Det känns bra med silver, men lite trist när det är så nära, säger han.

Extra surt när Dennis och BFFS Nora inte riktigt hade koll på reglerna.

– Jag gjorde ett försök på 200 kilo, men missade. Om vi hade vetat om hur man ska göra lite bättre så kunde jag ha sänkt. Då hade jag haft bättre chans, men vi hade helt missat det. Vi är en ny klubb och har inte riktigt koll på reglerna, suckar Dennis och fortsätter:

– Det är ett taktiskt rävspel där på slutet. Den andre (Täbys Anders Henriksson, som blev trea) började, och skulle lyfta lite över 200. Sedan sänkte han (Patrik Karlsson) till 197,5 och tog det. Och jag bommade på mitt lyft på 200.

Men förutom silvret så kunde Dennis glädja sig åt att ha blivit den starkaste manlige lyftaren, i alla viktklasser, i förhållande till sin egen vikt.

– Man får poäng för hur mycket man väger och hur mycket man lyfter. Och jag fick den bästa poängen. Jag fick en buckla för det också, säger Dennis som vägde in på 90,9 kilo.

Två klubbkamrater till Dennis hade också kvalificerat sig till SM: Sandra Axelsson blev fyra, och sist, i 52-kilosklassen. Och Jens Mogren blev elva i 83-kilosklassen.

Emma Johansson, som tävlar för Nora AK, blev sexa i 63-kilosklassen.

I samma klass som Dennis tog silver, 93-kilo, blev Örebro KK:s duo Felix Kihl (160 kilo) åtta och Marcus Denizhan (150 kilo) 13:e. ÖKK:s Conrad Hansson blev fyra i 105-kilosklassen. Han tog 177,5 kilo och hade därmed behövt ta minst 7,5 kilo till för att ta medalj.

Mer läsning

Annons