Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränarbyten som känns rätt

Annons

Att vara anställd tränare i en klubb med ambitioner är aldrig en trygg syssla. De senaste veckorna har två klubbar i Örebro gjort sig av med tre tränare, och ytterligare en har hoppat av.

ÖSK Bandy skickade ut Kjell Ljusberg och Stefan Nilsson. Den officiella orsaken: För dåliga resultat.

Örebro Hockey sparkade Hasse Hansson, varpå Peter Holmberg gick självmant. Den officiella orsaken: För dåligt spel, fast resultaten varit okej.

Det senare var förstås mer svårsmält för folk i gemen. Örebro Hockey pratade om långsiktighet, anställde Hasse Hansson över tre år att leda laget mot allsvenskan. Första året blev ett misslyckande, ut i play off mot Asplöven. Stora delar av spelartruppen byttes ut, men Hansson satt i orubbat bo. Efter 34 seriematcher - 24 vinster, sex oavgjorda och fyra förluster - den här säsongen fick Hansson kicken. Då låg laget tvåa i allettan södra. Sett till resultaten ett märkligt beslut.

Mindre märkligt blir det i en större helhet. I en majoritet av matcherna i grundserien var motståndet undermåligt, på en nivå som inte har något med allsvenska ambitioner att göra. Mot de bästa lagen, Vita Hästen och Skåre, tog Örebro fem av 18 möjliga poäng. Försvarsspelet var svajigt, spelidén oklar.

Under allettans sju första omgångar tog laget 14 poäng av 21. Okej, men inte mer. I det läget dök en möjlighet upp. Peter Andersson, örebroare i grunden med en lång och gedigen karriär som spelare, och som sportchef och assisterande tränare i Malmö, fanns plötsligt tillgänglig. En back som gjort det mesta kopplad till ett haltande försvarsspel. En före detta sportchef med massor av kontakter och en stark personlighet. En 43-åring med tränarambitioner och framtidsutsikter.

Jag tror inte att det var ett svårt val för Örebro Hockeys styrelse, som med Peter kunde knyta upp Lars "Mozart" Andersson i huvudrollen och se en skolad duo med starka inbördes band.

Jag har aldrig sett ett tränarbyte få en så omedelbar och positiv effekt. Klubben fick skit från en del håll. Tidigare uttalanden om långsiktighet hånades. Efter 5- 1 mot Vita Hästen och 4- 1 mot Tingsryd har kritiken tystnat. Långsiktighet är alltid önskvärd, om den bygger på rätt personer. Där känns Peter Andersson oerhört mycket mer rätt än Hasse Hansson. Och det är i grunden, "Mozart" får ursäkta, det bytet Örebro Hockey valt att göra på längre sikt. Efter 5- 1 i Norrköping sa backen Thomas Mitell att "nu vet vi hur vi ska göra i egen zon." Klara direktiv, tydliga roller.

Ett bra försvarsspel är alltid nyckeln till ett bra offensivt spel. Anfallare som känner att det är otryggt bakåt känner press att sätta varje puck. Är försvaret stabilt vet anfallaren att en miss inte är hela världen. Det löser spänningar.

ÖSK Bandy hade knappast ett val. Enbart sportsliga grunder, sa ordföranden Hans Eklind om tränarbytet. Det är inte sant. ÖSK hade just slagit Broberg borta, hittat en möjlig väg ur förlustträsket. Annat låg bakom.

Det enda som behöver sägas om Mikael Björks intåg på tränarposten är att det sannolikt kom för sent.

Mer läsning

Annons