Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa resor somlärde oss mycket

1995 spelade jag en match med IFK Norrköping mot Bohemian Dublin på Idrottsparken i Norrköping. Bohemian hade en Kenny Pavey-liknande högerback som kapade allt som kom i hans väg.

Annons

Frustrerad försökte jag skälla ut killen på väg förbi mig efter en duell och fick en fet blodig slemmig spottloska som svar på min vita tröja. Jag var så satans förbannad, ville bara nita den jäveln.

I just det ögonblicket hade han vunnit. Den internationella fotbollen är ofta lite grisigare än den svenska välkammade fotbollen. Berättelsen ovan var utbildning. ÖSK ska snart ut och försöka kvala sig in till den internationella scenen. Jag vet inte exakt vilken erfarenhet truppen har av att spela europeiska cupmatcher. Men jag misstänker att en hel del av truppen saknar den utbildningen. Det är inte så lätt att skaffa sig den heller. Inte nu längre.

Under många år spelades en rätt illa omtyckt europeisk turnering kallad Tipscupen, eller senare Intertotocupen. En rätt oglamorös gruppspelsturnering spelad mitt i semestertider och mot lag i länder och städer man knappt visste fanns. Men ibland även mot relativt mäktiga storklubbar. Det man då inte fattade var den enorma fotbollsutbildning som ingick i uppdraget. Att lyckas på planen handlar inte bara om att spela ute på just planen. Det handlar om förberedelser och att stå emot påfrestningar som kan påverka prestationen. Det innebär tuffa resor och att möta olika miljöer som kanske gör att trygga cirklar rubbas. Dessutom det annorlunda att möta lag med olika spelstilar och fotbollskulturer med arenor och planer som kan variera väldigt mycket. Å så råheten i det cyniska spelet som oftare möter en svensk spelare utanför våra gränser. Ibland är vi nämligen bra naiva här i Sverige. Världens samvete.

I Intertotocupen har jag varit med om att möta Bordeaux med Zidane i laget, Plastika Nitra, Austria Wien, Maccabi Haifa, Hapoel Petach Tikva, Saarbrücken, Wettingen med Dan Corneliusson, FC Luzern, Novi Sad, Slavia Prag, Bányász Siófok, Lausanne, Pogón och Bányász Tatabánya. Plus ett par nordiska lag som Odense och HJK Helsingfors.

Med ÖSK var vi på turné i en vecka med flygresa till Prag, buss 65 mil till Ungern, träning i hotellkorridor på 17:e våningen, matpaus i Bratislava och bad i Ungerns största sjö. Ett annat år låg vi 14 dagar i Israel och spelade fyra matcher på grund av säkerhetsläget.

Man lär sig av sådana här strapatser även om man inte möter Europatoppen i varje match. Det är synd att dylika turneringar inte finns längre. De behövs. Som utbildning.

Mer läsning

Annons