Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två kliv uppåt hade varit ett för mycket

Elitserien får vänta. Minst ett år till. ÖSK var aldrig nära att rubba IVH Västerås i de två kvalmatcher som avslutade säsongen. Trots stundtals riktigt bra spel.

Annons

I dag, och kanske också i morgon, kan ÖSK-tjejerna få gräma sig över den uteblivna elitseriebiljetten. Sedan är det dags att börja tänka på säsongen som helhet och då finns det desto större anledning att dra på smilbanden.

Hur man än vänder och vrider på det kan både spelare och ledare i kretsen runt laget vara nöjda med vad de presterat. Som nykomling slutade laget trea i norrettan och är därmed klart för den nyinstiftade allsvenskan i höst.

Det tror jag blir en alldeles utmärkt nivå för Örebro SK nästa säsong. Två kliv i seriesystemet på en säsong hade varit ett för mycket. Kollegan Johan Arvidsson gav visserligen handbollsdamerna en bättre chans än innebandytjejerna att lyckas i den högsta serien om laget skulle ha gått upp redan i år. Detta tack vare spelarnas kanonfysik som Nisse Holmdahl byggt upp.

Jag håller inte riktigt med honom. Inte för att det är något fel på Holmdahls fysträning, tvärtom. Utan för att det krävs mer än bra fysik för att bli en bra handbollsspelare på elitserienivå.

Och där är inte ÖSK-tjejerna – inte än. I alla fall inte tillräckligt många av dem.

Dessutom är det bara ett av fjorton lag som åker direkt ur elitserien i innebandy, medan två av tolv får lämna högsta serien i handboll.

Kanske skulle föreningen kunna köpa in två etablerade spelare för att förstärka laget (gärna en bra spelfördelare och en vass mittsexa) och då klara av att hänga kvar. Men risken hade ändå varit överhängande att ÖSK hade blivit ett nytt Avesta Brovallen eller ett nytt Rimbo och åkt ur lika snabbt som man kommit upp. Och med ett sådant scenario skulle allt jobb som hittills lagt ner vara i princip bortkastat. Nej, allsvenskan blir som sagt en perfekt mellanlandning för att satsa vidare mot elitserien och sedan etablera sig där.

Förutsättningarna för att kunna ta det sista klivet är goda. Någon risk för spelarflykt inför nästa säsong finns inte. Juniorlandslagstrion från Lindesberg, Sara Johansson och tvillingarna Linn och Lina Larsson, har ett år kvar på gymnasiet och försvinner inte.

Men det tydligaste klartecknet till ÖSK:s styrelse om att fortsätta satsningen mot handbollens finrum kom i fredags. Då vallfärdade över 1 100 personer till Idrottshuset för att se den första kvalmatchen mot IVH Västerås.

Det är en imponerande siffra som med all tydlighet signalerar att örebroarna vill se handboll av hög kvalité i Idrottshuset även efter att Lif Lindesberg flyttat hem till sin nya arena.

Mer läsning

Annons