Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under ytan väntar de svåra svaren

På ÖSK-fronten intet nytt. Så blev den spontana reaktionen efter styrelsens krismöte.
Men under ytan finns en hel del svar.

Annons

Ett styrelsemöte som flyttats fram på grund av lagets utsatta läge får lätt en ödesmättad stämpel över sig. Särskilt i kombinationen med att ledningen tagit gruppbeslut om att inga enskilda ledamöter uttalar sig utanför mötesrummets väggar.

NA har både före och efter mötet ringt för att få deras uppfattning om läget i största allmänhet men mötts av en tystnad som mer gränsat till panik än kontrollerat lugn. All information ska ske via ordförande Björn Åqvist. Som i sin tur väljer att framträda så diplomatiskt att tjänstemännen på utrikesdepartementet redan lär ha skickats på utbildning till Behrn arena.

Det vore lätt att raljera över situationen. Jag nöjer mig bara med att upprepa att i motgång är behovet av information och dialog med omgivningen extra viktig. Särskilt för en klubb som väcker så oerhört stort lokalt engagemang.

Det går inte alltid att berätta alla enskilda detaljer. Men inriktning och övergripande frågeställningar måste kunna få ett mer konkret svar än att ”vi vänder på alla stenar” och ”styrelsen jobbar i ett högt tempo”.

Det duger inte när frågetecknen har funnits i luften så länge.

Däremot vet jag att styrelsen och hela ÖSK för närvarande jobbar stenhårt med att lösa den uppkomna krisen. Alla inser det bekymmersamma läget. Utåt har tränarfrågan hamnat i centrum. Men jag tror den värsta upptäckten är insikten att bristerna också finns på andra håll i organisationen. Områden som kunnat döljas så länge resultaten på planen varit bra.

Med laget sist i tabellen är naturligtvis den sportsliga ledningen mest utsatt. Sportchef Lennart Sjögren har genom åren varit en god kraft för klubben, dessutom fostrad in i ÖSK-kulturen redan från sin egen spelartid. Men någon dynamisk duo har han inte bildat tillsammans med tränaren Sixten Boström. Utifrån har jag i bland fått intrycket av en missnöjd tränare som ”straffat” vissa inköp genom att vägra dem speltid.

Hittills har 69 spelare funnits tillgängliga i A-truppen under Boströms fyra och ett halvt år i klubben. I mina ögon inget gott betyg till framförhållningen och värvningsverksamheten.

Att ledningen sedan en tid undersökt möjligheten att ersätta Sixten Boström har givetvis försvagat hans ställning. Men det är inte detsamma som att beslut om avsked fattats. För det första måste ÖSK hitta ett bättre alternativ, för det andra en person som är beredd att ta över ett bord som knappast är dukat.

Det finns också en ekonomisk faktor av betydelse att väga in. Sixten Boström har 18 månader kvar på sitt kontrakt. Det har också hans assisterande och landsman Lars Mosander. Att säga upp båda med bibehållen lön, och ta in nya tränare, skulle innebära att utrymmet för nyförvärv blir obefintligt senare i sommar. Den tunga vårsäsongen har inte gått obemärkt förbi i klubbkassan.

Jag tror därför styrelsens huvudspår är att behålla Mosander men hitta en ny huvudtränare. Innan detta ger napp lär inget besked om Boströms framtid komma.

Det utdragna beslutsfattandet kan faktiskt också ha en helt annan orsak. ÖSK:s ägarbild är ovanlig jämfört med andra klubbar. Konstruktionen en direkt följd av tvångsnedflyttningen 2004. I återuppbyggandet blidades aktiebolaget ÖSK elitfotboll för att enklare komma åt riskkapital. Örebro Spelarinvest har 47,4 procent av rösterna i styrelsen men 90 procent av kapitalet. Föreningen ÖSK har 52,6 procent av rösterna men bara tio procent av kapitalet.

Styrelsen består därmed av fyra representanter från vardera lägret med utslagsröst för ordförande Björn Åqvist som är föreningens val.

I tider av lugn och ro har detta fungerat bra. Men när krisen knackar på dörren inbillar jag mig att samordningen och särintressena kan bli svårare att styra snabbt och effektivt. Omröstningen när Sixten Boströms kontrakt förlängdes förra sommaren är ett exempel. Åtalet mot ledamot Jan Folke ett annat.

Allra sist: ÖSK-ledningen har ännu inte uttalat någon målsättning med årets säsong. Trots att den vid flera tillfällen utlovats under våren.

Nu måste den väl bara vara att hänga kvar?

Men det är en av alla gissningar i väntan på besked.

Mer läsning

Annons