Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan försäljningar kan ÖSK inte lyfta

Supportrar kräver satsning. Spelartruppen likaså. I en NA-intervju i dagens papperstidning drömmer mittfältaren Nordin Gerzic om guld.
Sanningen är att ÖSK:s tredjeplats försatt klubben i ett utsatt läge.

Annons

ÖSK:s försäsong har så här långt skapat fler frågetecken än raka besked. Champagnen på medaljfesten var knappt urdrucken innan debatten om framtiden började kantra över i ilskna kommentarer. Supporterminnet är alltid är kort. Allmänheten har sett profilstarka namn som Porokara, Anttonen, Paulinho, Bertin Zé, Bassombeng och Ajdarevic tacka för sig. Klubben har svarat med att värva ett gäng lovande, men oprövade, talanger.

Sympatiskt men knappast något som säljer årskort.

Säsongen 2010 var givetvis en succé. Men ÖSK var humlan som inte skulle kunna flyga. Sixten Boström och hans trupp fixade en tabellplacering som den rent krasst inte hade muskler för. En bieffekt av framgången är att bistrare detaljer hamnat i skymundan. En verklighet som klubbledningen inte varit särskilt ivrig på att pedagogiskt lyfta fram i strålkastarljuset.

Den som stavas ekonomi.

ÖSK är på ett vis mönsterexemplet i den allsvenska klassen. Klubbens omsättning har på bara några år ökat från 35 till 55 miljoner kronor. Klubben är en av få som åter gör ett litet överskott på verksamheten.

Men det är inte mest avgörande när nya spelare ska värvas.

Det är spelarförsäljningar som ger ekonomisk handlingskraft. Här är ÖSK:s historia dyster.

2009 var ÖSK:s intäkter inklusive spelarförsäljningar 48 miljoner kronor. Intäkterna utan försäljningar var också 48 miljoner kronor. Året innan var skillnaden 51,7 respektive 50,8 miljoner.

Jämför detta med Gefle som 2009 hade 33,9 miljoner kronor i intäkter inklusive spelarförsäljningar. Men bara 24,9 miljoner utan.

I ÖSK:s fall har inkomster och utgifter följts åt utan att det egna kapitalet vuxit nämnvärt. 3,7 miljoner kronor från 2009 tål inte många felbeslut. Och skapar framför allt ingen hävstång mot högre höjder.

Kalmar gör i år ett minus på närmare nio miljoner kronor, Halmstad mer än så. Ändå har de ett bättre utgångsläge än ÖSK eftersom de har ett rejält sparkapital att knapra på efter tidigare försäljningar. Kalmar 71,6 miljoner kronor, HBK 20,6. Och en klubb som Malmö har inga problem med att ta en tillfällig förlust eftersom man gick in i säsongen med 111,2 miljoner på banken.

ÖSK måste alltså börja sälja spelare –inte låta dem försvinna med utgående kontrakt. Kanske till och med sälja till reapris bara för att bryta den onda trenden och flörta med investerarna i riskkapitalbolaget Spelarinvest.

En av få kontraktsbundna spelare som kan ge pengar är Nordin Gerzic. Om han stannar måste klubben höja lönen samtidigt som någon annan startspelare får acceptera en sänkning. Det är en typ av krasst nollsummespel.

Samtidigt har tredjeplatsen ökat aptiten på mera, både inom och utanför truppen.

Därför är det inte alls är otroligt att klubben åter tvingas börja leta på mer chansartade spelarmarknader som Afrika och Sydamerika för att få den slutgiltiga ekvationen att gå ihop.

Mer läsning

Annons