Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan Sverige är fotbollen i fokus

I dag börjar VM. I centrum för detta mästerskap står faktiskt – fotbollen.
Tacka svenska landslagets misslyckande för det.

Annons

Klockan 16.00 brakar årets största idrottsfest loss. Värdnation Sydafrika möter Mexico i Johannesburg. Vuvuzelorna kommer att sätta ljudnivån för resten av turneringen.

63 matcher och en månad senare har vi facit på vem som är världsmästare.

Ett fotbolls-VM utan Sverige för första gången sedan 1998 känns onekligen annorlunda. Men inte alls ointressant.

Uppladdningen har förvisso känts lite avslagen. Men när turneringen nu sätter igång finns det all anledning att njuta på ett mycket bredare sätt. Vi går från en a la carte-meny till ett helt smörgåsbord av fotbolls-läckerheter.

När Sverige är med blir minsta hostning i truppen en nyhet. Vi översköljs av reportage på temat ”Här sover Zlatan”, ”Så laddar Chippen med tv-spel” och ”Hinner Mellbergs skoskav läka?” Förväntningar piskas upp och kraschar sedan abrupt.

Med Sverige i VM är fokuset just den ordningsföljden. Jag minns Tyskland 2006 med en rysning av välbehag, själv på plats på ett Olympiastadion i Berlin draperat i gult och blått. Men inte så mycket annat bestående från det mästerskapet.

I Sydafrika kan vi svenskar koncentrera oss fullt ut på själva spelet. Det är bara att titta i programmet i förväg och välja russinen ur kakan. Jag har en vän som började göra så, som skaffat en tv-mottagare till sin bärbara dator för att kunna njuta av sommaren och fotbollen på samma gång. Och som häromdagen med övertygande njutning i rösten pratade om Tysklands match mot – Australien.

Det hade aldrig hänt om Lars Lagerbäck lyckats kvala in till sitt sjätte mästerskap i rad.

Nu kommer ändå Lagarbäck att vara en av få svenskar i fokus. Bönestunderna med Nigeria är bara början. Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten har annars en större möjlighet att gå långt. Och medge att det är en smått surrealistisk verklighet att två åldermän från länet – Fjugestas Benny Lennartsson och Degerfors Tord Grip – är hans vapendragare.

I försnacket kommer vi heller inte ifrån att VM:s största profil står vid sidan av planen i egenskap av förbundskapten för Argentina. Maradona använde Guds hand för att bärga VM-bucklan som spelare. Räkna kallt med att det kommer att hända minst lika märkliga saker i år.

Allra sist: Här är mitt VM-tips i korthet.

Världsmästare: Spanien.

Överraskning: Elfenbenskusten.

Flopp: Brasilien.

Skyttekung: David Villa.

Profil: Maradona.

Festen kan börja!

Mer läsning

Annons