Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uttalandet av ÖSK ett konkret trendbrott

Som man ropar får man svar.
Jag efterlyste i tisdagens NA ett klarläggande om ÖSK:s ansvar i fallet Michael Jidsjö. Aldrig hade jag trott att det skulle komma så fort som samma kväll.

Annons

För första gången sedan NA avslöjade att ÖSK-anfallaren åtalats för misshandel och våldsamt motstånd väljer nu klubbledningen att kommentera situationen på ett mer konkret sätt. 

Jag är givetvis den förste att applådera utspelet.

Man gör det i en lång skrivelse på sin officiella hemsida under rubriken ”Med anledning av aktuella artiklar i NA ”åtalad ÖSK-spelare” vill ÖSK Fotboll nämna följande”.

Därefter följer en pedagogisk genomgång av alla de frågetecken fallet Jidsjö väcker. Man klargör sitt förhållningssätt till ”rasism, våld, alkohol, stödprocesser för medarbetare och idrottare som förebilder. ”

Jag ser det som ett trendbrott. ÖSK har i mina ögon allt för ofta, ibland också helt i onödan, satsat på försvar eller att ducka istället för att gå på offensiven. Och då pratar jag inte om spelet ute på planen.

Tisdagskvällens uttalande är ett bevis på att man inte väjer för de obekväma frågorna.

En allsvensk fotbollsklubb har på sitt sätt en svårare arbetsgivarroll än många andra företag. Jag är högst medveten om svårigheten att balansera en extremt publik verksamhet med integritet för den enskilde individen.

Anfallaren Michael Jidsjös agerande på fritiden har klubben i grunden ingen skuld i. Men efterspelet hamnar ofrånkomligt i dess knä. Anledningen tar man själv upp:

”I varje spelares avtal framgår klart och tydligt att spelaren skall ha ett gott uppförande och vara en god representant för ÖSK Fotboll även utanför planen och på fritiden”, skriver klubbledningen.

Och fortsätter:

”Särskilt betonas vikten av förebild i relationen till alkohol och andra droger.”

Min krönika handlade om ansvar på olika nivåer.

I uttalandet från klubben står också att läsa:

”Ovan omnämnda delar utesluter självklart aldrig den enskilde individens ansvar för löpande uppkomna situationer både innan, under som efter sin anställning hos ÖSK Fotboll.”

Jag ville få upp frågan på bordet och fick det. Jag begärde aldrig mer.

ÖSK-ledningen har med sin skrivelse visat prov på det ansvar jag hela tiden innerst inne hoppades man tog där innanför de slutna klubbväggarna.

Så bra att omvärlden också fick veta det.

Fotnot: Läs klubbledningens uttalande i sin helhet på länken här intill.

Mer läsning

Annons