Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växer ur Oscaria - vill bygga eget hus

Efter Eyrafältets ombyggnad och friidrottens nya hall i Tybblelund - nu vill Örebros gymnastikföreningar bygga ett "Gymnastikens hus". Kommunens politiker uppvaktas med en skrivelse.

Annons

- Vi tycker någonstans att nu har boll- och lagidrotterna fått sitt. Nu är det vår tur, säger Eva Sundmalm, ordförande i Gymnastikförbundet/mellansvenska. Hon är ordförande i en projektgrupp där såväl förbund som de fyra stora klubbarna i Örebro ingår.

Var ett sådant hus ska kunna byggas, hur mycket det kan tänkas kosta och hur det ska finansieras är än så länge öppna frågor.

- Självklart handlar det om mycket pengar. Men det finns ett stort behov och ett antal mycket goda argument för att den vision vi har ska kunna bli verklighet. Nu har vi inledningsvis gått in med en skrivelse till kommunens politiker, där vi redogör för våra önskemål och idéer, säger Bo Westerling som är projektledare.

I Örebro finns 17 gymnastikföreningar, med sammantaget 3 552 medlemmar. De största - ÖGF/Kif, AGF, ÖAGC och Frisksportarna - härbärgerar 1 808 aktiva.

Till föreningarna finns en ständig kö på minst 1000 barn, som vill börja med gymnastik i olika former, men som helt enkelt inte får plats. Man menar att föreningarna sannolikt skulle kunna fördubbla antalet aktiva, om de bara fick plats.

- Det råder ingen brist på ledare eller aktiva, det är enbart lokalbrist som hindrar en expansion, säger Eva Sundmalm.

I dag finns en hall där klubbarna är samlade. Oscariahallen. En bra träningshall, men inte på långa vägar tillräcklig för att tillgodose det stora intresse och därmed de behov som finns i Örebro.

Det finns också ett antal gymnastiksalar i kommunens skolor av skiftande kvalitet och storlek, med det gemensamt att de är utrustade med bristfällig eller mycket sliten utrustning.

Projektgruppen menar att hallarna sammantaget inte möter dagens eller framtidens intresse för gymnastik. Den ser ett lokalbehov om ytterligare 5000-7000 kvadratmeter, och pekar på bredden som finns i samlingsbegreppet gymnastik.

- I våra verksamheter ingår all i från familjegympa till elitgymnastik i trupp och artistisk gymnastik, trampolin, cheerleading och freerunning till olika gruppträningsformer för ren motion och rörelseglädje, säger Eva Sundmalm.

En viktig aspekt i projektgruppens argumentation för ett gemensamhetshus är också det faktum att en stor del av de aktiva är flickor. 73 procent noga räknat, och att den åldersmässiga variationen sträcker sig mellan två år och hundra.

- Vi upplever en tydlig mansdominans i de satsningar som görs och har gjorts i Örebro. Självklart handlar det här också om en jämställdhetsfråga. Samtidigt är det viktigt att understryka att vi också i hög utsträckning vänder oss till pojkar, som blir allt fler inom gymnastikens många olika grenar, säger Bo Westerling.

Projektgruppen konstaterar att liknande satsningar i gymnastikens tecken görs på många håll i landet, där det byggs moderna hallar av den typ som företrädarna i Örebro nu vill åstadkomma.

Kostnadsfrågan är otydlig, liksom var eller hur ett Gymnastikens hus ska kunna bli verklighet. Tankarna är öppna för två möjligheter, antingen att bygga nytt eller att kunna använda redan befintliga lokaler om de finns och kan möta behöven med nödvändiga ombyggnationer. Däremot är projektgruppen tydlig med en tidsram:

- Senast 2017 vill vi att projektet i någon form ska vara i hamn, säger Inger Högström Westerling, styrelseledamot i ÖGF/Kif och med i projektgruppen.

Hon framhåller också en rad möjliga samarbetsmöjligheter med andra idrotter, och lyfter det faktum att Örebro sedan länge är en stad med stolta gymnastiktraditioner.

- Här finns också aspekter som hälsa och välbefinnande och vikten av motorisk träning för barn. Det är ingen hemlighet att barn blir smartare och klarar skolan bättre med hjälp av träning i olika former, och gymnastik erbjuder många sorters träning.

Läs mer i morgondagens NA, papperstidning eller e-tidning!

Mer läsning

Annons