Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka klubbar blir framtidens förlorare?

Flygmyrorna mellanlandade i trädgården igår. En svart svärm som hade party på uteplatsen. Dom brukar dyka upp en gång varje år men mycket senare. Långt in i augusti som en påminnelse om hösten.

Annons

Kanske är det ett tecken att hösten redan otåligt står och väntar i garaget. Men jag hoppas att jag har fel, att flygmyrorna bara varit lite berusade och flugit fel. För bara tanken på höst gjorde mig vemodig.

Kalla höstvindar kan mycket väl även vara på väg in över landet för en hel del fotbollsklubbar. Oftare och oftare hör jag nu klubbledare från de större mäktiga klubbarna med moderna arenor att det är dags att kapa bort dökött från det allsvenska trädet och göra om allsvenskan till en tolvlagsserie. Då och då hör jag även höst-vår serie viskas fram när det kommer till konkurrens i Europaspelet. Men det är förstås en annan fråga.

Många är trötta på risiga arenor, lite publik och dåligt motstånd. Ska man vara med i eliten måste man kunna presentera en helhet som är elit är argumentet.

Skräckslagna ser de här klubbrepresentanterna ner mot superettan och konstaterar att topp fyra är Ängelholm, Åtvidaberg, Degerfors och Falkenberg. Det håller inte menar de.

Kanske kan man förstå åsikterna. Malmös Swedbank Stadion är ett slagskepp från yttre rymden medan Ängelholms IP är en rostig cykel med blankpolerad ringklocka.

De som ligger längst fram i utvecklingen vill vidare mot större mål, sportsliga som ekonomiska och då vill dom inte spela och uppträda på platser utan framtid.

Själv har jag inte hunnit fundera klart och har ingen färdig åsikt i frågan. Jag har gillat sextonlagsserien just beroende på mångfalden, charmen med sämre och bättre, det nya och det gamla. Men jag kan förstå kritikerna. Att spetsa till det kan mycket väl ge många fler tuffa matcher och med nya fräscha arenor kan marknadssidan arbeta effektivt med klubbens fans och sina samarbetspartner. Vi måste hänga med för att inte bli utkonkurrerade.

Samtidigt har jag tänkt mycket bakåt den senaste tiden. Långa arbetsresor genom landet på småvägar ute i obygden. Små orter som klingar igenkännande för en fotbollsfrälst. Tänker på boken ”100 år med allsvensk fotboll” där de allsvenska lagen genom tiderna står uppradade. Billingsfors IK, Gårda BK, Hallstahammars SK, Högadals IS, SAAB, Mariebergs IK, Råå IF och Reymersholms IK. Det är dom som är mer eller mindre nedlagda eller bortglömda idag.

Frågan är vilka som blir framtidens förlorare i det allt trängre nålsögat in i finrummet tillsammans med toppklubbarna i maratontabellen?

Mer läsning

Annons