Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinden har vänt för Indianerna

Annons

Det brukar blåsa snålt över Kumla motorstadion. Snålt om poäng har varit Indianernas kännetecken en längre tid.

Nu har vinden vänt. Den kommer från Danmark och har satt fart på hela laget. Jesper B Monberg är den energikick som ska sparka Indianerna från bottenträsket.

Vetlanda med GP-förare Rune Holta och flera andra namnkunniga förare stod sig slätt runt ovalen i går, och deras lagledare Bosse Wirebrand sa efter matchen: "Vi har ingen ledare i depån och det är lätt att det blir problem när man inte tar de poäng som förväntas."

Precis det som varit Indianernas problem en längre tid - de lämnar nog gladeligen över det till smålandslaget.

Jag har själv efterlyst mer initiativ och kamplust från Indianerna, och även om jag var något skeptisk till en början så verkar årets säsong vara på väg åt rätt håll.

Lagledare Dalle Andersson har inte en röst som ljuder stark över depån och kan lätt bli osynlig under matcherna.

Men vilket jobb han gör när ingen annan ser. Han har vågat värva nya förare, och vågat släppa när de inte levererat.

Edward Kennet körde ut från Kumla utan att ha lyckats i en enda match. Jesper B Monberg är en succé från första början. Rör sig hemtamt i depån, peppar och skojar. Alltid med ett leende på läpparna.

Magnus "Zorro" Zetterström är som bekant rätt så frispråkig både i med och motgång. Han är en av få som tidigare öppet kritiserat klubben för att man är för tillbakadragen och inte vågar satsa.

Efter gårdagen seger var han lyrisk och höjde det danska nyförvärvet till skyarna på ett något annorlunda sätt:

"Ja, man vinner faktiskt många poäng på att tjoa och ha kul i depån. Då tänker motståndarna, vad är det där för dumskallar och så tappar de koncentrationen."

Varför inte? Det ska vara kul att gå på speedway. Det ska väl vara kul att köra också.

Kontentan är att Indianerna ser ut som ett nytt lag. Både i depån och på banan.

En av dem som höjt sig mest är slovenen Matej Ferjan. Det fanns visserligen väldigt små möjligheter att köra sämre än han gjort tidigare. Fyra kedjebrott i bortamötet med Lejonen. En säsongsinledning full av nollor.

I går kom första intakta poängraden: 3,3,2,1,1. Inga stopp, inga fall, inga nollor.

Själv säger Ferjan att det sitter i huvudet.

Det finns mentala tränare för speedwayförare också. Frågan är om de hjälper. Gästernas Thomas H Jonasson har skaffat en sådan, och ägnade i går lång tid åt att puckla på en väska i depån efter ett misslyckt heat.

Ett tips för att lätta på aggressionerna eller?

Det är lätt att halka i väg alldeles i berömmet när ett lag i nerförbacken äntligen vänt uppåt igen. I bakhuvudet gnager tanken på uteblivna bortasegrar.

Varken Indianerna eller Vetlanda har vunnit annat än på hemmabanan hittills i år. Det är när de poängen kommer som det visar sig vad "nya Indianerna" räcker till för.

Låt oss bara krasst konstatera att det var roligt att gå på speedway i går.

Mer läsning

Annons