Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM är över - och jag är besviken

Yrvaken var jag tvungen att ställa mig upp och ruska om skallen. Ungefär samtidigt kom regnet och kylde av min bedövade sommarhjärna. Jag behövde det. Har varit i fotbollskoma sedan 24 maj. Eller just det, det har ju varit något evenemang i Sydafrika, VM i fotboll eller nått. Så vad lärde vi oss nu av det arrangemanget?

Annons

Efter varje stort mästerskap brukar trenden gå åt nått håll, många brukar fånga upp idéer som får genomslag över hela världen. Men jag vet inte jag. Lärde vi oss verkligen nått nytt och viktigt i detta mästerskap?

Jag är besviken och har förstått att jag inte är ensam. Vet inte hur många som har suckat och skakat på huvudet när VM förts på tal. Personligen har jag inte upplevt ett så intetsägande VM under hela mitt liv tidigare. Många nämner 1990 som ett år i mörker, det stämmer, men jag var yngre då och mer fanatisk. Sättet jag ser fotboll på numer är annorlunda, och jag såg ingenting att plocka med mig. Åtminstone inte influenser som är målade med den stora penseln. Små detaljer går säkert att hitta, misstänker att det sitter en och annan tränare med sina skrivblock där de antecknat saker de vill prova här hemma. Men i stort. Vad har vi lärt oss?

Ända in i slutminuterna hade jag en känsla av att den största lärdomen var att brott lönar sig. Hollands brutala combatfotboll höll på att ge resultat men den stora tillfälligheten landade framför Iniesta å så vann Spanien. Det gjorde livet lite lättare. Inte för att Spanien är snövita, de har sina svarta fläckar dom med. Men i jämförelse: Viva Espana! Vi lärde oss också att man kan bli hjälte genom att ta med hand som utespelare på mållinjen. Lex Uruguay. Vi lärde oss att man ska filma så mycket som möjligt, luras och skaffa sig fördelar. Lex Alla. Så har det länge varit men det känns som att man nådde nån sorts ”enough is enough-läge” denna gång. Publiken orkar inte se mer av dessa skojare, hoppas jag. Å domarkaoset orkar jag inte ens tänka på.

När allsvenskan nu kickar igång på söndag finns det inget nytt som vi kan ta med oss från VM. Det är bara att glömma och gå vidare. Nästa mästerskap blir säkert roligare, efter regn kommer sol, den som väntar på nått gott å så vidare...

Det har hänt en hel del i de allsvenska trupperna som väntat, det blir en ny säsongstart med nya förutsättningar, också det som väntat.

Det mest intressanta är AIK som totalt vänt fotbollsutvecklingen ryggen och anställt en primitiv, långsparkande, penalist för att få igång sitt lag. Fotbollen är verkligen underbar.

Mer läsning

Annons