Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-brons till Engberg

Borträknad från medaljstriden på förhand. Då superskrällde Helen Engberg och tog VM-brons i klassiskt styrkelyft och guld i delgrenen marklyft.

Annons
Helen Engberg

Örebro KK-lyftaren Helen Enberg, 28, som har en fjärdeplats från "vanliga" styrkelyft-EM som största merit sedan tidigare, var rankad som femma i damernas 57-kilosklass inför klassiska styrkelyfts-VM och hade enligt förhandsrapporterna över 40 kilo upp till medalj.

Men direkt när tävlingen drog igång visade Engberg att hon var god för betydligt mer än en femteplats. I den inleande knäböjen slog hon till med 122,5 kilo och ett delgrensbrons och i bänkpress klarade hon 77,5 kilo och en femteplats.

I det läget låg Enberg trea totalt och gick in i det avslutande marklyftet för att försvara den platsen. Efter 150 kilo i första lyftet, 160 i andra och 175 i tredje hade hon både säkrat totalbronset och slagit till med ett delgrensguld i marklyft.

Taiwans Wu Hui-Chun vann klassen på 397,5 kilo, ryskan Julia Vavilova blev tvåa på 395 och Engberg noterade 375 kilo på tredjeplatsen. Fyran, Öjebys Angelica Brage,  var fem kilo efter att ha misslyckats med att ta sig förbi Engberg när hon inte fick upp sitt sista marklyft.

Under eftermiddagen tävlar ÖKK:s största guldhopp, Per Berglund, i herrarnas 74-kilosklass i VM som avgörs i Stockholm.

Mer läsning

Annons