Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindesberg ersätter utvisad stjärna

Lindesberg Volleys spikerstjärna Nadya Greseva-Nevodnich fick inte uppehållstillstånd i Sverige. Nu har klubben gett upp hoppet om att få tillbaka henne den här säsongen – och räknar med att göra klart med en ersättare inom kort.

Annons

Ukrainska spikern Nadya Greseva-Nevodnich, 25, har varit en av Lindesberg Volleys främsta poängmaskinger de senaste åren, och en av de viktigaste kuggarna i SM-guldet 2012 och -silvret 2013.

Men inför årets säsong fick hon och hennes man inte uppehållstillstånd av Migrationsverket, och den i mitten av augusti fick hon utvisningsbeskedet och blev tvungen att lämna Sverige.

Sedan dess har Lindesberg Volley jobbat stenhårt för att kunna ordna civila arbeten åt Nadya och hennes man och ta tillbaka dem till Sverige. Ett arbete klubben nu tvingats ge upp.

– De sista veckorna har vi haft lite mer praktisk kommunikation med Nadya. Om det som varit bekymmersamt, att de inte pratar så bra svenska och att det därför är svårt att få jobb här. VI har pratat om vad som är bäst att göra för alla parter, säger Roger Larsson, sportchef i Lindesberg Volley.

– Det skulle ta en väldig tid att få henne färdig gentemot Migrationsverket, och dagarna går. Nu verkar hon ha fått tag i ett lag att spela i hemma i Ukraina den här säsongen. Nadya har en plan för hur hon kan klara sig över den här säsongen, och då går vi på det.

Greseva-Nevodnich har kontrakt med Lindesberg Volley även över nästa säsong, och det troliga är att klubben nu lånar ut henne till den ukrainska klubben för att sedan jobba vidare på att få tillbaka henne till nästa säsong.

– Då kan de plugga svenska under tiden och grunda lite bättre till nästa gång hon kommer hit, säger Larsson.

Lindesberg Volley jobbar nu intensivt med att ersätta stjärnan, ett arbete som kan resultera i en namnunderskrift redan under onsdagen.

– Vi har i princip en spelare färdig redan, men inget är påskrivet ännu. När vi inte får hit Nadya känner vi naturligtvis att vi måste stärka på den positionen, säger Larsson.

Lindesberg spelar elitseriepremiär borta mot Engelholm på söndag. Till den matchen saknar klubben sedan tidigare sin största stjärna, spikern Marjorie Giordano, som alltjämt rehabtränar efter sin knäoperation. Amerikanska centernyförvärvet Ingrid Hanson är ännu inte spelklar, Lindesberg väntar på klartecken från Migrationsverket men har inte gett upp spel i helgens match, medan unga centernyförvärvet Petra Andersson har problem med en armbågsskada.

I morgon, torsdag, kommer Lindesberg förmodligen att spela ett genrep inför seriepremiären, borta mot regerande mästarna Katrineholm.

Läs mycket, mycket mer inför elitseriepremiären i NA:s fyrsidiga volleybollspecial i torsdagens papperstidning, som du kan köpa som e-tidning nedan i morgon bitti!

Mer läsning

Annons