Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrospelare klar för EM-kval

Kval till F19-EM. Då får Tilda Hellgren, 16, från Örebro chansen. På fredagen togs volleybolltalangen ut till kvalet på hemmaplan.

Annons
Tilda Hellgren.

Det är i Katrineholm i januari som svenska F19-landslaget kvalar till EM i Finland och Estland i augusti.

Och trots att Tilda Hellgren är två år yngre än många av konkurrenterna får hon alltså en plas i truppen. Hellgren, som fram till i våras spelade för Örebro Volley, är en av totalt elva spelare i tolvmannatruppen som går på riksidrottsgymnasiet och spelar i Rig Falköping.

Hellgren har sedan tidigare tolv landskamper på meritlistan.

– Vi har ett par veckor på oss att bygga laget, så vi satsar på att bli ett sammansvetsat och inspirerat lag som ställer sig på banan 3 januari för att försöka ta Sverige vidare i EM-kvalet, säger förbundskapten Adrienne Marie till förbundets hemsida.

Landslaget skakas dock av en schism, då Engelholm vägrar släppa sina juniorer Anna och Isabelle Haak eftersom elitseriens Grand prix avgörs samtidigt som EM-kvalet.

– Det är givetvis väldigt tråkigt att två av våra duktiga unga talanger inte är med. Men nu får istället två andra unga spelare chansen att spela internationell juniorvolleyboll i ett mästerskap, säger Jeanette Jonsson, verksamhetschef på Riksträningscentrum, till förbundets hemsida.

Vägen till EM i Finland och Estland i augusti 2014 är riktigt lång:

De två bästa lagen från kvalomgång ett i januari, där Sverige i I i tur och ordning ställs mot England, Norge och Lettland, går vidare till omgång två.

I april avgörs andra kvalomgången med sju fyrlagsgrupper där vinnarna går direkt till EM medan tvåorna och bästa trean går vidare till tredje kvalomgången.

I juli avgörs den tredje omgången med två fyrlagsgrupper där vinnaren och bästa tvåan går till EM.

Mer läsning

Annons