Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnan var nära Örebro Volley

Hon vann SM-guld med Lindesberg Volley 2012 och blev sedan proffs i Frankrike. När Josephine Tegenfalk vände hem till Sverige igen kunde hon ha hamnat i Örebro Volley.

Annons
Josephine Tegenfalk.

Passaren Josephine Tegenfalk, 24, kom till Lindesberg Volley inför säsongen 2009/10. Våren 2012 var hon med i det lag som vann SM-guld. Därefter lämnade hon för att bli proffs i franska CEP Poitiers Saint Benoît, som slutade på tredje plats i landets högstaliga. Men det blev bara en säsong i Frankrike för Tegenfalk. I slutet av juli vände hon tillbaka till Sverige och elitserien, och skrev på för Gislaved.

– Det var jättekul. Det var verkligen en erfarenhet,  häftigt och skoj, säger hon om äventyret i Frankrike.

Varför flyttade du tillbaka hem?– Det var ganska många olika anledningar. De ville att jag skulle komma tillbaka, men samtidigt så kände jag att jag ville fortsätta prova någonting. Och jag har Sean (Smith) som spelar basket i Eco Örebro. Vi försökte hitta någonting tillsammans, och fick ett napp i Italien. Men när det var dags att skriva på så visade det sig att de hade ändrat reglerna i deras liga och kunde inte ta in fler utländska spelare. Då var det ganska sent att fortsätta leta utomlands, så då hade vi krokarna ute här hemma i Sverige och det känns jättebra att jag valde Gislaved.

Var det aktuellt att spela i Örebro Volley?– Jag hade lite kontakt med dem, men magkänslan sa Gislaved så jag gick på den, säger Tegenfalk efter att ha besegrat just Örebro med 3–0 i Idrottshuset.

Men några gamla derbykänslor, efter åren i Lindesberg, hade hon inte.

– Jag vet inte, jag tänkte inte riktigt att det var några gamla derbykänslor. De har ganska mycket nytt folk och är ett nytt lag. Vi hade en gameplan och vi höll oss till den.

Gislaved har förutom Tegenfalk förstärkt med spelare som Kerri Beck, Johanna Larsson, Ariel Usher och Allison King, och är en av favoriterna den här säsongen.

– Vi har slitit hårt på försäsongen och jobbat mycket med kommunikation och lära känna varandra och jag tycker det klickar mer och mer. Vi har fortfarande ganska mycket att jobba på. Det är ju i början av säsongen, men jag tycker vi går framåt hela tiden, säger Tegenfalk.

Hur långt kan det räcka?– Man drömmer ju, men vi ska inte säga allt för mycket just nu. Vi tar en match i taget och krigar på. Vi har våra mål i laget, så vi vet vad som gäller.

Ingen har väl missat de svarta rubrikerna som har skakat om svensk volleyboll i allmänhet och Lindesberg Volley i synnerhet, i kölvattnet efter att Lindes Nadya Greseva-Nevodnich inte fick förnyat arbetstillstånd och det uppdagades att Lindesberg använt sig av dubbla kontrakt. Inte heller Josephine Tegenfalk.

– Ja, jag har läst om det som har stått i tidningen, och det är ju tråkigt att man som klubb måste göra på det viset för att kunna ta hit spelare. Men det säger också en del, att det finns ju inte så mycket pengar i volleyboll, tyvärr. Men nu när det uppmärksammas kanske man kan göra någonting åt det till framtiden.

Är du förvånad att det uppmärksammas så här mycket? Det verkar ju vara ganska så vedertaget att jobba så här inom volleybollen.– Jag vet inte, jag tycker väl inte så där jättemycket om det här egentligen.

Hade du dubbla kontrakt i Frankrike?– Nej, jag hade ett kontrakt. Men det är en annan sak också, för jag är ju EU-spelare, säger Josephine Tegenfalk.

Läs mer om Örebro Volley–Gislaved i måndagens NA, papperstidningen, som även kan köpas som e-tidning här nedan!

Mer läsning

Annons