Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränare, stjärna och sportchef lämnar Lindesberg

Tränaren, sportchefen och poängkungen lämnar Lindesberg Volley. Förre silvercoachen Ismo Peltoarvo tackade nej – nu ska finske Teemu Sarna träna laget.

Annons
Nette Peit.

Det blir en stor omsättning i Lindesberg Volley efter SM-semifinalförlusten mot Hylte/Halmstad.

Huvudtränaren Johan Isacsson, sportchefen Roger Larsson och estniska landslagsstjärnan Nette Peit – som var trea i elitseriens poängliga med 438 poäng på 26 matcher i vinter – lämnar samtliga klubben.

Det gör även brasilianska passaren Yslany de Paula, liberon Isabella Kuné och centern Klara Ribom. De sistnämnda två 20-åringar som egentligen hade två år kvar på sina kontrakt. Dessutom är lagets andra libero, Therese Granlund, tveksam till en fortsatt satsning.

Ny huvudtränaren blir finländaren Teemu Sarna, 43. En ytterst välmeriterad herre. Sarna fick sitt första tränarjobb i högsta finska ligan redan som 23-åring, 1995, och var assisterande tränare när Oriveden Ponnistus vann finska mästerskapet 1996/97. Sedan har framgångarna kommit tätt. Totalt har han samlat på sig nio finska guld, nio gånger har han lett lag i Europacuper och 2003–2006 var han förbundskapten för finska landslaget. Senast kommer han från HPK Hämeenlinna.

– Vi hade Ismo Peltoarvo (som förde Lindesberg till SM-silver 2013 och på 90-talet tog tre SM-guld med Örebro) i princip färdig när han fick erbjudandet av Svenska Volleybollförbundet och hoppade på som verksamhetsledare på Riksidrottsgymnasiet. Men via en agent fick vi kontakten med Teemu, som är otroligt välmeriterad, säger Lindesbergs ordförande och tillfällige sportchef Dan Waltersson och berättar om hur det gick till när Sarna skrev på:

– När jag först fick se hans meritlista tänkte jag, det här är för bra, det blir alldeles för dyrt. Det sa jag till agenten: ”Det ser jättefint ut, men vi har inte råd.” Men hon sa: ”Säg inte det.” Så jag sa: ”Här är vår budget”, och sedan fick vi lägga till lite, men det var inom rimlighetens gränser.

Sarna gjorde en blixtvisit i Lindesberg förra tisdagen, höll i en träning, fick lära känna organisationen och skrev ett kontrakt.

– Han gav ett väldigt bra intryck. Jag gillar hans tränarfilosofi. Han jobbar mycket med något han kallar för ”first touch”. Han menar att om man ska bli bra i volleyboll ska man vara bra på första tillslaget, alltså serve, servemottagning, block och försvar. Alla kan lägga upp en pass i mitten eller på kanten, och alla kan slå en smash, så det är ”first touch” man behöver bli extra bra på. Flera av tjejerna i laget sa att det kändes som om han hade sett dem innan, för det var precis det här de behövde träna på, säger Waltersson.

Margie Giordano, Freja Morén, Evelina Frank, Martina Svensson och Rebecca Andersson står under kontrakt. Dessutom är det klart att egna produkten Elsa Arrestad, en 16-årig center, flyttas upp till A-laget.

– En duktig spelare som vill mycket. Hon kommer att träna med elitlaget och spela både i elitserien och division 1 i vinter, säger Waltersson.

– I övrigt har vi många trådar ute, men alla vill höra hur laget kommer att se ut innan de bestämmer sig, så man får bygga en pusselbit i taget. Men vi hoppas att vi kan bygga ett litet starkare lag i år, det är åtminstone tanken. Ett lag som jobbar mer för varandra.

I Örebro Volley är det nu helt klart att förre tränaren Matilda Wikander återkommer efter ett års uppehåll. Det skriver klubben på sin hemsida.

Elitseriens spelschema är nu också preliminärt klart. Lindesberg inleder borta mot Katrineholm söndagen den 4 oktober, och Örebro Volley spelar samma helg borta mot Svedala. Redan i den andra omgången, helgen därpå, väntar säsongens första länsderby, i Lindesberg, och först i tredje omgången, helgen 17–18 oktober, spelar Örebro hemmapremiär, mot Engelholm.

Mer läsning

Annons