Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Warvne blir årets skyttekung

Handbollsupptakt i nya, svulstiga Malmö arena. Tränare, journalister och annat löst folk hänvisades en trappa ner i miljardbygget. Men tro inte att det var något symboliskt gest att visa ner handbollsgästerna i källaren.

Annons

I stället kommer handbollen framöver att spela en viktig roll för Percy Nilssons skrytbygge som tidigare mest omnämnts som ett nytt hockeytempel.

Först och främst ska SM-finalerna att spelas där 8 maj 2010. Men framför allt kommer Malmö arena stå i centrum när Sverige arrangerar handbolls-VM 2011.

Ett jätteevenemang som väntas locka 300 000 åskådare, 1 500 mediarepresentanter och två miljarder tv-tittare.

"Jag tror inte att Percy ska vara så jätteledsen för att han fick handbolls-VM istället för ishockey-VM", som Ola Richardsson, marknadsansvarig för VM 2011, lite finurligt konstaterade.

Förutom det intressanta VM-snacket så var gårdagens uppvärmning inför elitseriestarten sig ganska lik. Kanske med skillnaden att ingen av nykomlingarna stack ut hakan. I stället visade Malmö, Helsingborg och Kristianstad upp en väldigt ödmjuk attityd där samtliga siktade på att klara sig kvar via kval.

Kanske är det vettigt. Det är trots allt bara Lif Lindesberg och Ystads IF som klarat av att som nykomlingar etablera sig i elitserien under 2000-talet.

I det klassiska tränartipset placerade sig Lif Lindesberg som åtta. Själv sticker jag ut hakan lite och tippar de brandgula ytterligare några placeringar högre upp. Men egentligen är det skit samma. Det viktigaste är att tillhöra den topp-oktett som får spela slutspel. Skillnaden mellan att komma åtta, jämfört med att sluta nia eller tia är nämligen gigantisk.

Den nya slutspelsordningen innebär att de åtta bästa lagen först gör upp i ett ”kvartsfinal-gruppspel” och därefter går vidare med semifinal (bäst av fem matcher) och final.

Måste kännas extremt tungt, inte minst för klubbarnas kassörer, om det är färdigspelad redan 17 mars när övriga mosar på ytterligare i minst en månad – och i bästa fall två.

Ekonomiskt är det betydligt bättre att hamna på placeringarna 11 till 13 istället för 9 och 10. Då klirrar det nämligen in lite sköna kronor i den kvalserie som ska spelas mot lag två till fyra från allsvenskan.

Men ett sådant hasardspel är det kanske ingen tränare som frivilligt ger sig in i. Eller får vi kanske se läggmatcher där ingen vill vinna framåt vårkanten?

Ännu återstår nästan åtta månader innan elitserien ska sammanfattas. När det är dags tror jag att vi kommer att göra det så här:

… topp:

Säsongens … Sävehof. Revanschsuget efter vårens slutspelsflopp bär hela vägen till SM-guld.

… flopp: H 43. Starkt på pappret, men gör alla besvikna igen.

… skyttekung: Tobias Warvne, Lif Lindesberg. Får avlastning på nio meter vilket höjer honom ytterligare ett snäpp.

… målvakt: Daniel Johansson, Guif. Magisk i genrepet mot Lif Lindesberg.

… genombrott: Albin Tingsvall, Hammarby. Jagades av Lindesberg, men fångades upp av Staffan Olsson. Höjer sig ytterligare ett snäpp den här säsongen.

… värvning: Sebastian Seiffert, Ystads IF. Alla talar sig varma om den här ledargestalten. Jag med.

… sämsta spel: De som satsade pengar på att någon av elitserietränarna skulle få sparken. I min bok sitter alla stensäkert.

Mer läsning

Annons