Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Historiska örebroare i ny sport

Här spelas det padbol – enligt Fredrik "Honken" Holmquist för första gången i norra Europa. Se den nya sporten här!

Annons
De historiska lagen. Sörby Padbol Club, stående: Erik Österlund och David Johansson. Eklunda Padbol Club, sittande: Niclas Collgård och Fredrik Holmquist.

Se ett filmklipp när Sörby Padbol Club och Eklunda Padbol Club spelar här ovan!

Padbol beskrivs som en sorts hybrid mellan fotboll och racketsporten padel, och ska ha uppstått i Argentina omkring 2008.

– Det är som fotbollstennis i bur, med inslag av squash. Och sedan räknar man som i tennis från 15–0 och så vidare, berättar Fredrik Holmquist efter det som han beskriver som "Norra Europas första padbolmatch".

Den spelades i Örebro, i den nybyggda padbolburen som finns i en lokal på Aspholmen. Och det var profiltätt i buren när Sörby Padbol Club med Erik Österlund (tidigare assisterande tränare i Kif Örebro) och David Johansson (spelare i Karlslunds IF) mötte Eklunda Padbol Club med Niclas Collgård (succétränare för ÖSK Söders damlag) och Fredrik "Honken" Holmquist (tidigare sportchef i Sköllersta, informationsansvarig i BK Forward och administrativt ansvarig för ÖSK U19).

Sörby vann med 6–1, 6–1, 6–3.

– Det är klart det är stort att vara först, säger "Honken" och skrattar.

Initiativet till att ta padbol till Örebro kommer från Peter Johansson, ÖSK Ungdoms klubbchef, tillsammans med Peter Mohlin och Magnus Åkerblom.

– De var nere i Spanien, där det spelas padbol, och upptäckte sporten. Och de tänkte "varför inte ta det till Örebro?".

Padbol spelas två mot två, och enkelt förklarat måste det vara minst två bollberöringar inom laget innan man spelar över till andra sidan. Framme vid nätet finns en röd zon markerad, och där är det tillåtet att ta bollen på volley. Annars måste bollen studsa före första tillslaget. Om du skjuter bollen direkt i väggen på andra sidan så förlorar du poängen.

– Det är riktigt roligt. Förhoppningsvis kan det bli som när man åker och spelar tennis eller badminton, säger Fredrik Holmquist.