Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Springare petades från Wesström-fallet – nu JO-anmäler han sina chefer: "Blivit så kränkta och förnedrade"

Artikel 73 av 143
Hjärstamordet
Visa alla artiklar

Peter Springare och Jonas Rydén petades från utredningen av mordet på Lena Wesström. Nu har Peter Springare valt att JO-anmäla tre av sina chefer.

Annons

De tre chefer som Springare valt att JO-anmäla är Bo Andersson, polisområdeschef, Lars Bergman, sektionschef utredning Örebro, samt Mats Nylén, chef för kommunikationsenheten på region Bergslagen.

"I det fall en arbetsgivare kan presentera någorlunda sakliga skäl och gör detta med omdöme och respekt, finns ingen anledning att känna sig kränkt." I detta fallet har inget sakligt sakskäl angetts utan polisledningen har låtit journalister och allmänhet tro att jag och Jonas Rydén sparkats från mordutredningen på grund av oegentligheter och misstag i utredningen", skriver Peter Springare i ett sms till NA.

I sin anmälan till JO skriver Springare bland annat att petningarna och bytet av spaningsledningen kunnat äventyra och skada utredningen. Händelsen, som uppmärksammats av bland annat NA, menar Springare kränkte honom och Jonas Rydén "på ett obeskrivbart sätt".

Springare skriver därför att han vill att det ska utredas av JO om petandet av honom och Rydén varit i "enlighet med gällande rätt och praxis".

I JO-anmälan framgår det också att de båda före detta spaningsledarna känt reagerat starkt på kommunikationschefen Mats Nyléns uttalanden i medierna. I JO-anmälan står det: "Ingen av oss har någonsin blivit så kränkta och förnedrade offentligt av en företrädare för polisledningen.

NA har varit i kontakt med Lars Bergman och Bo Anderssson som uppger att de inte har några kommentarer.

NA söker Peter Springare för en kommentar.

Mer läsning:

► NA listar – här är de sju tyngsta bakslagen i mordutredningen: ”I allra högsta grad olyckligt”

► Mordutredare sparkas från fallet med Lena Wesström: "Hela spaningsledningen har bytts ut"

► Omplacerade mordutredarna slår tillbaka: ”Ledningens personliga vendetta – vi pekas ut som syndabockar”