Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Springare: Varför ansluter sig rikspolischefen till drevet?

Återigen går drevet på högvarv, när något inom polisen ”avslöjats” och omedelbart befunnits vara ”helt i strid mot lagen”. Journalister och proffstyckare drar på, med jämförelser om nazitiden i 30-talets Tyskland.

Också Stasis verksamhet i Östtyskland under kalla krigets dagar dras fram ur garderoberna. Man kan i media följa nya ”avslöjanden” varje dag en tid framåt. Detta är en fullt förståelig företeelse om man tittar i ett journalistiskt perspektiv. Media och journalister är piskade att hitta profileringsfrågor i den allt mer konkurrerande miljö de verkar i. När det nu handlar om påståenden om att polisen skulle registrera och bygga ”släktträd” över romer enkom för att registrera deras etniska tillhörighet, så blir det ju inte mindre intressant och en journalist kan för några dagar sättas på piedestal för sitt ”scoop”.

Det som jag dock förvånas över är att vår högste chef rikspolischefen och justitieministern, återigen och omedelbart, helt förbehållslöst ansluter sig till drevet och i det här fallet fördömer polismyndigheten i Malmö för deras kartläggning över romer. Det finns skäl i att sansa sig lite och ta reda på vilket ”register” och vilken typ av ”släktträd” det är fråga om och som man i ”avslöjandet” refererar till och inte som nu, i panik kasta sig ut i ett förhastat politiskt korrekt ställningstagande. Men skulle det visa sig att Malmöpolisen ägnat sig åt att registrera romer, enkom av det skälet att göra det utifrån någon slags ambition att hålla koll på personer tillhörande en viss etnisk grupp, så förtjänar de självklart all den kritik de kan få. Sådana avarter vill vi inte ha i vårt samhälle. Detta måste dock självklart utredas innan man kan fälla några kommentarer i den delen.

Som alla inom de rättsvårdande grenarna i samhället känner till – inklusive rikspolischefen och justitieministern – så bygger mycket av polisens brottsbekämpning på underrättelsebaserat arbete. Det är för övrigt något som ytterst kommit från politikerhåll och som implementerats i polisorganisationen av rikspolischefen själv. Det är också något som vi inom polisen jobbat med och utvecklat sedan närpolisreformen infördes i mitten av 1990-talet. En icke obetydlig arbetsuppgift i detta underrättelsearbete är just dagliga analyser av olika kriminella grupperingar, personer kopplade till kriminell verksamhet och/eller kriminella personer. Särskilda analytiker har också anställts till polismyndigheterna för just detta ändamål.

En viktig byggsten för att hålla sig med och uppdatera analysunderlagen är just att registrera personer inom olika konstellationer som begår brott. Det gäller både under bekämpning av det som vi i dagligt tal kallar vardagsbrottslighet samt när det gäller utredning/spaning mot grov brottslighet. I samband med brottsspaning/underrättelsearbete i den vedertagna andan, görs regelmässigt ”släktträd”. Det är ett viktigt instrument för att klargöra kopplingar mellan olika kriminella personer och vilka sociala förhållanden vissa kriminella har. Kort sagt att veta vem/vilka som hör ihop. Detta är viktigt vetande i pusslet med att få fram gärningsmän vid utredning/spaning av brott. I dessa sammanhang finns inte så sällan släktskap avseende föräldrar och barn också med. Skulle man ta bort detta med registrering, drog man bort fundamentet i dagens brottsbekämpning. Allt detta är ingen hemlighet, utan detta förfarande har torgförts i media i olika sammanhang genom åren. Förfarandet har också ett flertal gånger genom åren varit föremål för juridiska bedömningar och befunnits vara ”lagliga”.

Jag är övertygad om att gemene man förstår syftet med dessa registreringar och förstår vad de syftar till. Svensk polis har varken tid eller ambitioner att registrera personer på ett godtyckligt sätt för att trakassera någon grupp för deras etniska tillhörighet. Vårt underrättelsearbete bedrivs i andan att bekämpa kriminaliteten i samhället, vilket är nog så svårt, tidsödande och resurskrävande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel