Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Springer 28 mil på fyra dygn – för välgörenhet

Förra året tvingades de bryta halvvägs. I år har Johan Röjler och Peter Knoblach minst 280 000 skäl extra att klara sitt mål: Springa hela Bergslagsleden på fyra dygn.

I löparvärlden har FKT, fastest known time (snabbast kända tid), blivit en jättegrej de sista tio åren: Vem kan springa en viss vandringsled, upp till en viss bergstopp eller någon annan specifik sträcka på kortast tid?

I Sverige är tävlingsmomentet ännu i sin linda, men förra sommaren försökte örebroarna Johan Röjler, 34, och Peter Knoblach, 34, göra en attack på Bergslagsleden, och avverka de 28 milen från Kloten till Stenkällegården snabbare än någon klarat av – och helst under fyra dygn.

Den gången tvingades de ge upp strax före Leken, efter knappt 175 kilometer, men när duon den 27 juni ger sig av från Kloten för ett nytt försök är det med både nya lärdomar och ny motivation nedpackade i ryggsäckarna.

– Vi lärde oss väldig mycket förra året. Då vet jag inte ens om vi själva trodde på det, de två sista dagarna hade vi egentligen inte planerat med boende och mat, säger Knoblach.

– Regnet vräkte ned, vi var dåligt klädda, jag hade strul med en fotled och Peter fick jätteont i knäna. Och på morgonen på tredje dagen tog vi oss framåt så långsamt att vi förstod att det inte fanns någon chans att klara målet om fyra dygn om vi skulle sova på nätterna, säger Röjler, mest känd som trefaldig olympier i skridsko, och fortsätter:

– I år är vi mycket bättre förberedda. Vi har haft fokus på den typ av uthållighet som krävs, vi har gjort två långa provdagar på leden där vi rört oss på det sätt vi ska göra, och vi har testat hur och vad man ska äta. Nyckeln är att aldrig stå still utan att hela tiden röra sig framåt.

Och den här gången springer Johan och Peter inte bara för sig själva – utan för några av världens mest utsatta människor.

Röjler är ambassadör för den Örebrobaserade välgörenhetsorganisationen Operation Mercy, och planen är att samla in minst 28 000 kronor dit under löpningen på leden. Eftersom biståndsmyndigheten Sida tiodubblar pengarna Operation Mercy samlar in till sina projekt skulle det ge 280 000 kronor till utbildningsinsatser i flyktingläger i Iran och för att hjälpa funktionshindrade i Tadzjikistan.

– Bland annat kommer vi ha en målgångspeng där företag kan satsa 2 800 kronor på att vi ska ta oss i mål. Om vi får med oss tio företag på det blir det alltså 280 000 kronor som Operation Mercy kan använda, och det kommer vara en stor extra motivationsfaktor om det börjar gå tungt på slutet. Kan vi bita ihop lite till kommer vi hjälpa så många människor, säger Röjler.

Om fjolårets rekordförsök gick lite under radarn kommer det i år vara fullt pådrag runt Johan och Peter. För att stödja insamlingen kommer det arrangeras massor av kringarrangemang under de fyra dagarna. Bland annat kommer allmänheten att bjudas in att gå med de sista fyra kilometerna in till Ånnaboda, målet för andra dagens löpning.

– Tanken är att folk ska betala 28 kronor, eller helst 280, i startavgift för att följa med Johan och Peter från Gårdsjötorp in till Ånnaboda, och så bjuder vi på korv och kaffe och tävlingar i Ånnaboda. Vi jobbar också på aktiviteter tillsammans med kommunerna som leden passerar, säger Monica Jomfjäll som håller i Operation Mercys planering.

– Vi ställer upp på vad som helst, bara vi hela tiden får fortsätta att röra oss framåt på leden. Det är jättekul och en stor motivationshöjare om folk vill komma ut och springa med oss en bit, säger Röjler.

Om det finns någon fastest known time för Bergslagsleden att sikta på? Tja, det enda kända försöket att avverka de 28 milen på kortast tid svarade Carl Modig för när han, som ett projektarbete i gymnasiet, i december 2011 avverkade leden på 107 timmar, alltså just under 4,5 dygn.

– Vi kommer att starta klockan fem på morgonen första dagen, och siktar på att gå i mål väl före midnatt på fjärde dagen, och i sådana fall blir det under 90 timmar. Det är i varje fall tanken, säger Röjler.

– Folk som inte är vana vid att röra på sig så mycket bara skakar på huvudet och säger ”de är inte kloka” när jag berättar om det här projektet, säger Jomfjäll.

– Ja, men det får vi höra från våra närmaste hela tiden också, säger Knoblach. Kvällen den 30 juni är det målgång vid Stenkällegården. Om Johan och Peter tar sig dit den här gången.

Hit ska pengarna gå

Operation Mercy är en örebrobaserad välgörenhetsorganisation med 300 anställda och volontärer som just nu arbetar med projekt i tolv länder.

Pengarna som samlas in i samband med löpningen på Bergslagsleden ska användas till två specifika projekt: Dels utbildning av afghanska flyktingar i läger i Iran, dels hjälp till sex ideella organisiationer som arbetar för personer med olika funktionsnedsättningar.

Eftersom Bergslagsleden är 28 mil lång kostar det 28 kronor att springa med Johan och Peter en bit, och 2 800 kronor för företag som vill satsa pengar på att de klarar sig hela vägen i mål. Det går förstås också att skänka valfri summa.

FKT – fastest known time

FKT, fastest known time (snabbast kända tid), har inom trail- och ultralöpning blivit ett sätt att jämföra prestationer.

Appalachian trail: Den 350 mil långa vandringsleden i östra USA är en av de tuffaste FKT-utmaningarna. Scott Jurek slog rekordet med tre timmar när han förra sommaren avverkade den på 46 dagar och åtta timmar. Det innebar att han avverkade drygt 75 kilometer per dygn i snitt.

Kebnekaise: Svenska trailstjärnan Emelie Forsberg slog både dam- och herrekordet när hon sprang från fjällstationen till Sveriges högsta topp och ned igen på två timmar och 40 sekunder sommar 2014. Sedan dess har dock landslagsorienteraren Jerker Lysell klarat sträckan en dryg minut snabbare.

Mount Everest: Australiern Christian Stangl har klättrat från baslägret till toppen och ned igen på 16 timmar och 42 minuter.