Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Springflicka på Pompadour

I början på 1960-talet jobbade jag på Magasin Pompadour på Storgatan 10 i Örebro. Det var en damekiperingsaffär. Jag började som 15-åring som springflicka, med diverse arbetsuppgifter, städa, packa upp varor, leverera varor, (via cykel) till kunder inom Örebro, med mera. Avancerade senare till expedit, sålde kappor, klänningar, sorgkläder(!). Nu undrar jag om det finns foton, och kanske uppgifter om affärens ägare, ursprung och när den öppnades. Det vore väldigt roligt i så fall.
Inger Hammarström

Svar:

Magasin Pompadour öppnades den 1 mars 1923 och låg inledningsvis på Järntorget med adress Olaigatan 11. Butiken var en filial till en affär som låg på Regeringsgatan i Stockholm, men som ägare stod Textil- och Konfektions AB också detta beläget i Stockholm. De hade flera butiker runt om i landet bland annat i Linköping, Falun och Norberg. Den 8 oktober 1930 flyttar butiken i Örebro till lokaler på Storgatan 10. Vem som inledningsvis drev butiken i Örebro har vi inte hittat uppgifter om men från 1925 och åtmin-stone fram till 1949 förestods butiken av fröken Anna Stenegård. Affären hade då sju personer anställda. Av de knapphändiga uppgifterna vi hittat om Magasin Pompadour kan vi inte berätta mer än att damekiperingsaffären bör ha upphört någon gång 1966–67.