Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spritsmugglare hade 2 790 liter sprit, vin och öl

En Lindesbergsbo har dömts för att ha smugglat in stora mängder alkohol i landet. Hans kompis frias däremot.

I förra veckan skrev NA om att landets domstolar dömer olika i ärenden som rör spritsmugglare. Bakgrunden var tre domar i Örebro tingsrätt, där utslagen blev olika trots att fallen påminde mycket om varandra. En 20-åring friades trots att han köpt alkohol för över 20 000 kronor, medan två andra fälldes.

Nu har det kommit ytterligare en fällande dom mot en spritsmugglare. Det rör sig om en 34-årig man från Lindesbergs kommun som åkte till Tyskland för att köpa alkohol i augusti 2008. Med på resan var hans 28-årige kompis från Örebro.

När de fastnade i tullen hade de bland annat med sig över 100 liter sprit, 2400 liter öl och nära 290 liter vin.

De sa först att de hade handlat alkohlen gemensamt, men det stämde inte. Under rättegången berättade 34-åringen att han hade köpt merparten av dryckerna. Alkoholen skulle han dels ha till en inflyttningsfest, dels för eget bruk. Han hade inga som helst planer på att sälja dryckerna vidare.

Men tingsrätten tror inte på honom. Den mängd han tagit in i landet var helt enkelt för stor för att han skulle kunna dricka upp den själv.

Han döms nu till villkorlig dom och 100 dagsböter. Dessutom tar staten hans alkohol i beslag.

Det finns inget som tyder på att männen köpte all alkohol tillsammans, vilket åklagaren hävdade. Därför frias 28-åringen, som i jämförelse med sin kompis inte hade handlat särskilt mycket.

28-åringen kunde visa kvitto på det han köpt, nära sju liter sprit, 33 liter vin och 111 liter öl. Mängden var inte större än att den kunde anses vara för eget bruk.