Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprutrum en hjälp för missbrukare att fortsätta sitt narkotikamissbruk!

Liberalernas partistyrelse har hamnat helt fel, när den säger ja till ett förslag om att inrätta sprutrum för narkomaner i Sverige. Sprutrum hjälper inte mot sjukdomen/beroendet. I stället blir sprutrum en ny möjlighet för narkomanen att fortsätta med sitt narkotikamissbruk och att slippa tillfriskna från sin sjukdom/beroendet. Här är bakgrunden:

Den internationella rörelsen för att legalisera narkotika har sin förankring i främst i USA, Kanada och Australien. Under minst fyra decennier har dess viktigaste argument varit vad man på engelska kallar ”harm reduction” (skademinimering). Syftet med detta begrepp är att få människor att tro att det enbart handlar om att reducera de skador narkomaner skaffar sig med sin livsföring. I själva verket riktar sig de åtgärder som föreslås mot den förebyggande narkotikapolitiken.

I stället borde sjukvården användas till att hjälpa narkomanerna att bli drogfria, det vill säga botade från sin sjukdom, det vill säga beroendet.

De åtgärder som föreslås av denna rörelse är vanligen: sprutbyte och sprutrum. Med sådana åtgärden skapar man illusionen att åtgärderna är till för narkomanernas bästa – de ska ju reducera de skador som narkomanerna får genom sitt narkotikamissbruk. Därmed tar man bort fokus från de åtgärder som går ut på att bota narkomanerna från deras sjukdom: narkotikaberoendet.

Förslaget om sprutrum hjälper dessvärre inte narkomaner att bli botade från sin sjukdom/narkotikaberoendet. Men det låter ju fint att medicinsk personal skall bistå narkomanerna, när de skall ta sina sprutor med illegal narkotika. Med sprutrum får sjukvården en helt ny uppgift: att hjälpa narkomanerna så att de kan fortsätta med sitt missbruk. Varför ska sjukvården hjälpa narkomanerna med detta? I stället borde sjukvården användas till att hjälpa narkomanerna att bli drogfria, det vill säga botade från sin sjukdom, det vill säga beroendet. Detta är emellertid inte uppgiften för sjukvårdspersonalen i sprutrum.

Det socialtjänsten ska inriktas på är att förhindra uppkomst av narkotikamissbruk och tidig intervention, när sådant missbruk just har börjat.

Det är denna förvridning av argumenten till något som bara går ut på att hjälpa narkomanerna att fortsätta sitt narkotikamissbruk som legaliseringsrörelsen har åstadkommit med begreppet ’harm reduction’ (skademinimering).

Ibland påstås det till och med att sprutrum kan förhindra dödsfall på grund av överdoser. Dödsfall vid överdos beror på att den injicerande narkomanen använt opiater eller opioider för att berusa sig med, men har tagit en för stor dos som lett till andningsförlamning med kvävning som resultat. Ofta sker detta när narkomanen har gjort ett kortare eller längre uppehåll i narkotikamissbruket. Då hinner kroppen att anpassa sig delvis eller helt till drogfrihet och då tål den inte samma dos som tidigare använts. Därför gör narkomanen en felbedömning av dosens storlek och drabbas själv av andningsförlamning.

Det finns ett icke beroendeframkallande läkemedel som häver sådan andningsförlamning. Det kan användas av narkomaner, till exempel av en kompis som finns i närheten, när narkotikan injiceras, om sådant tillstånd inträder. Det handlar om ett nässpray som vem som helst kan använda efter enkel instruktion.

Som helhet är ’harm reduction’ (skademinimering) en kapitulation inför narkotikamissbrukets spridning i samhället. Det socialtjänsten ska inriktas på är att förhindra uppkomst av narkotikamissbruk och tidig intervention, när sådant missbruk just har börjat. Sjukvårdens uppgift måste vara att hjälpa narkotikamissbrukaren ut ur sitt missbruk – i stället för att hjälpa missbrukaren att fortsätta sitt missbruk. För om man väljer den senare vägen, har sjukvården bäddat för många fler dödsfall bland ett ökande antal narkomaner och under lång tid. Vem tar ansvar för den utvecklingen?

Rolf Bromme

journalist och författare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel