Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: Bra familjepolitik är att bekämpa ojämlikheten

Replik

I en väldigt trött och slapp artikel, i NA den 7 maj, försöker Örebros unga sverigedemokrater skylla den bristande familjepolitiken i Sverige på reformer som en delad föräldraförsäkring. Historielöst beskriver man dessa reformer som ett uttryck för ett så kallat kontrollsamhälle.

Den socialdemokratiska familjepolitiken bygger på ekonomisk rättvisa, social jämlikhet och jämställdhet. Tre saker Sverigedemokraterna dessvärre saknar.

Vad Örebros ungsvenskar borde göra är att slå upp närmsta historiebok och läsa om de auktoritära och totalitära kontrollregimer som präglat Europeisk historia. Regimer som många Sverigedemokrater för övrigt hyllat vid tidigare tillfällen.

Den socialdemokratiska familjepolitiken bygger på ekonomisk rättvisa, social jämlikhet och jämställdhet. Tre saker Sverigedemokraterna dessvärre saknar.

I tider av kriser och pandemier är det viktigare än någonsin med en stark och trygg familjepolitik. Den socialdemokratiska familjepolitiken grundar sig i mångt och mycket på att ens socioekonomiska förhållanden från hemmet inte ska avgöra ens framtid. Fattig men begåvad, ge henne lika chans som vi brukar säga. Den socialdemokratiska familjepolitiken bygger framförallt på jämställdhet mellan män och kvinnor. Till skillnad från Sverigedemokraternas familjepolitik, där ena halvan kopierats från Luthers lilla katekes och den andra från Moderaternas valplattform 1982, rotar sig socialdemokratins familjepolitik på visionen om det moderna, klasslösa och jämställda samhället.

Den demokratiska socialismen och feminismen bär på många svar om hur Sveriges familjepolitik kan bli bättre.

Vi lever i dag i ett segregerat och kallt klassamhälle, för att skapa trygghet i vardagen krävs en stark välfärd. Det behövs samhällsomdanande reformer som ger våra yngre, våra småbarnsfamiljer och våra äldre en framtid att tro på. Vi lever i ett ojämställt samhälle som strukturellt, både ekonomiskt och socialt, missgynnar kvinnor på arbetsplatserna och i hemmen. Den demokratiska socialismen och feminismen bär på många svar om hur Sveriges familjepolitik kan bli bättre.

Ingen förnekar att en delad föräldraförsäkring om barnens omvårdnad kan uppfattas som tvingande. Utgångspunkten i diskussionen bör dock inte vara huruvida reformen är tvingande eller ej, snarare huruvida dem positiva konsekvenserna väger upp dem negativa eller inte. Det handlar i grunden om vilken vision och agenda respektive parti har för sitt samhälle. Den svenska arbetarrörelsen, med jämlikhet och jämställdhet som ledord, har med kraft landat i slutsatsen att en delad föräldraförsäkring är den mest effektfyllda reformen för att motarbeta det orättvisa inkomstgapet mellan män och kvinnor. Det är dessutom en god reform för att bryta upp destruktiva mönster i vardagen hos familjer där våld i nära relationer ofta förekommer.

Den svenska högern har historiskt sett alltid varit snabba med att döma ut socialdemokratins reformer för jämlikhet och jämställdhet. Men efter att de vittnat om vilka positiva effekter reformerna gett är dem också alltid lika snabba med att ta åt sig äran.

Om Sverige ska ha en fungerande familjepolitik måste vi komma åt dagens omoraliska system där välfärdsbolag, framförallt inom barnomsorgen, kan plocka obegränsade vinster på svenska skattepengar.

Att Sverigedemokraterna nu dessutom öppet talar om sig själva som varma förespråkare för valfrihet inom barnomsorgen är inget som överraskar. Det var trots allt inte särskilt länge sen de stora vinstdrivande aktie- och riskkapitalbolagen inom svensk välfärd bjöd Jimmie Åkesson på fina lyxmiddagar i utbyte mot att SD skulle ändra åsikt i frågan om vinster i välfärden. Om Sverige ska ha en fungerande familjepolitik måste vi komma åt dagens omoraliska system där välfärdsbolag, framförallt inom barnomsorgen, kan plocka obegränsade vinster på svenska skattepengar.

Svensk socialdemokrati står fast i sina övertygelser om att en stark familjepolitik grundar sig i en politik som genom handlingskraftiga reformer bygger ett jämställt samhälle mellan män och kvinnor. Den starka familjepolitiken rotar sig i omvälvande satsningar på välfärd och inte minst på barnomsorg för att säkra barnens och småbarnsfamiljernas trygghet. Socialdemokraterna kommer att gå till val inför 2022 med en politik som bryter segregationen och ger Sveriges familjer en gemensam framtid att tro på. Mot detta står ett trött konservativt block som ropat samma saker under decennier. Medan dem gnäller, så fortsätter vi att bygga Sverige starkare in i framtiden.

Ismail Quttineh

internationell Ledare, SSU Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel