Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabil skjutning gav Anders guldmedaljen

– Jag har aldrig skjutit så bra!
Anders Runnkvist kammade hem SM-guld i nordisk trap och har uppvaktats av sin klubb, Högfors IF.

Annons
Guldmedaljör. Anders Runnkvit var sugen på seger och den här gången stämde allt. Nu kan ha titulera sig Svensk mästare i nordisk trap 2012.

Mottagandet är hjärtligt när 43-årige Anders Runnkvist kliver in i klubbstugan vid skyttebanan i Högfors där han inledde sin karriär inom lerduveskyttet. Anders arbetar civilt som ambulanssjukvårdare och bor i Ludvika sedan många år, men tävlar fortfarande för sin hembygds klubb.

– Det var här allting började. Klart jag blir rörd och berörd, säger Anders efter att ha tagit emot blommor och gratulationer från klubbkamrater och bybor.

Pappa Hans

Guldmedaljen från SM-tävlingarna i nordisk trap arrangerat i Småland går runt i församlingen och Anders är märkbart stolt. Liksom hans far Hans Runnkvist som funnits med vid sonens sida från början.

– När Anders började intressera sig för att skjuta hängde jag på. Vi tog jägarexamen tillsammans och började sedan skjuta lerduvor, säger Hans.

Ett par decennier har gått sedan första skottet och Anders beskriver sig själv som en tävlingsmänniska. Han jobbar hela tiden för att nå de bästa resultaten.

– Nu var det som allting stämde, även på det mentala planet. Där har det varit lite darrigt tidigare. Jag har skjutit bra ända till sista serien, sedan har jag inte klarat pressen. Det gjorde jag nu.

Gav vittring

Det tidigare målet att komma med i landslaget uppnåddes 2008, men de önskade resultaten lät vänta på sig. Ett lag-SM i silver 2009 gav vittring.

Målet inför SM-tävlingarna nu var att bättra på de tiondeplaceringarna som Anders uppnått ett par gånger tidigare.

Anders berättar om kvalet då han sköt ner 146 av 150 lerduvor som inför finalen gav honom en delad ledning med Lennart Andersson från Skepplanda. Spänningen var total men i finalen knäppte Anders samtliga 25 duvor, fick 171 poäng och guldet. Med ett par poäng efter tog Christopher Lindkvist, Falken, hem silvret i omskjutning mot Lennart Andersson på bronsplats.

– Jag kunde behålla fokus och det gav resultat, säger Anders.

Vad siktar du på nu?

– Det har jag inte hunnit fundera på än. Först måste jag smälta och njuta lite av detta. Sedan får vi se.

Efter avklarad tävling, SM i nordisk trapp, som avgjordes i Småland. Från vänster Christopher Lindkvist, Anders Runnkvist och Lennart Andersson.
Så här såg det ut vid prisutdelningen strax efter SM-tävlingarna i Småland. Högst upp på pallen står guldmedaljören i nordisk trap Anders Runnkvist och vid sina sidor har han Chistopher Lindkvist, silver och Lennart Andersson, brons.
Prisbelönta skyttar. Svenska mästaren 2012 Anders Runnkvist flankeras av Christopher Lindkvist, Falken, silver och bronsmedaljören Lennart Andersson, Skepplanda.
Guldmedaljen i sitt etui.
Många ville gratulera Anders Runnkvist. När Sten-Ove Karlsson överlämnat blommor och lovord över SM-guldmedaljen är det fler i bakgrunden som pockar på uppmärksamhet.
Märkbart rörd och berörd var Anders Runnkvist när människor från uppväxtbyn Högfors visade uppskattning. Här lämnar Stig Fjälling över blommor och gratulationer.
Guldmedaljen vandrade runt bland vännerna i Högfors. Anders Runnkvist berättar för Karl-Erik Gustavsson, Håkan Lövkvist och Stig Fjälling hur det gick till när han sköt hem segern i SM-tävlingen.
Annons