Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stabilt ÖSK platsar i mitten

När Fotbollssverige i dag samlas i Örebro för den årliga allsvenska upptaktsträffen kommer ett svar vara givet – IFK Göteborg och Elfsborg gör upp om det allsvenska guldet 2010.
Men därefter ser det mer ovisst ut än någonsin. Blir ÖSK fågel eller fisk?
NA-sporten tror på mitt emellan.

Att sia årets allsvenska är svårare än någonsin. Den märkliga försäsongen med bister vinterkyla över hela landet har inte gjort det lättare för lagen att förbereda sig för en rekortidig premiär. Lägg därtill en spelarmarknad som i princip avstannat och klubbar som fått ägna mer kraft åt sin ekonomi än att tänka ut nya spelsystem.

I det sammanhanget framstår ÖSK som rena mönsterexemplet. Fjolårets sjätteplats var en placering bättre än året dessförinnan. Klubbkassan är i god ordning och arbetet med att stärka organisationen tar hela tiden små steg framåt. Inför årets premiär är också arenan färdigbyggd och i sommar kommer konstgräset att förnyas.

Sammantaget en mycket stabil grund.

Men den ger automatiskt inga gratispoäng på planen.

När Sixten Boström inleder sitt tredje tränarår i klubben ställs han inför sin kanske största utmaning hittills.

Detta efter en försäsong som varit långt ifrån idealisk. Tongivande spelare har varit skadade, andra borta på landslagsuppdrag. Svåra träningsförhållanden på hemmaplan och ett utlandsläger som regnade bort. Ingen dröm för en tränare som vill slipa och utveckla en förstaelva.

Boströms tidigare år har skapat en förväntan på att det är dags för resultatmässig utdelning –i serien eller cupen.

Detta ska nu åstadkommas med i princip helt oförändrat arbetsmaterial. Inga spelarförluster, men heller inga namnkunniga nyförvärv. Gedigen kärna men tunt med alternativ. Och vem ska stå för det lilla extra?

Anfallssidan är mest sårbar där Kim Olsen i dagsläget är lagets ende centrala anfallare. Att han ska vara hel är inte en önskan, det är en förutsättning för ett drägligt allsvenskt liv 2010.

Realistiskt räcker årets ÖSK till för en stabil mittenplacering. Men det förutsätter att åtminstone tre utmaningar infrias:

1. Målskyttet måste lossna. Offensiva mittfältare som Nordin Gerzic och Alejandro Bedoya bör också noteras oftare i målprotokollet.

2. Halva truppen går in i säsongen med utgående kontrakt. Sånt kan omedvetet påverka enskilda spelares insats och ta fokus från prestationen på planen. Här vilar ett tungt ansvar på sportchefen Lennart Sjögren att ge tidiga besked –oavsett om ÖSK vill förlänga eller avsluta kontrakten.

3. Landslagsspelaren

Michael Almebäck är en nyckelspelare i försvarslinjen med sin unika snabbhet. Försäljningsrykten redan till sommaren är inte otänkbart. Vi tror att mittbacken måste bli Behrn arena trogen året ut.

Så tippar NA-sporten allsvenskan

1. IFK Göteborg

2. Elfsborg

3. AIK

4. Malmö

5. Häcken

6. Kalmar

7. Helsingborg

8. Örebro

9. Djurgården

10. Gefle

11. Trelleborg

12. Halmstad

13. Gais

--------------------

14. Brommapojkarna

----------------------

15. Mjällby

16. Åtvidaberg

Fotnot: Sportredaktionens medlemmar har tippat varsin tabell. Resultatet ovan är en genomsnittstabell utifrån dessa tips.