Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staden med det avlånga stadsfältet

Annons

I den inledande artikeln i serien Stadens rum fick tidskriften Arkitekturs chefredaktör Dan Hallemar ge sina synpunkter på omgörningarna av Örebros tre stora torg: Järntorget, Stortorget och Våghustorget.

I det senaste numret av Arkitektur skriver landskapsarkitekten Jonas Berglund om just de här tre torgrummen. Hans analys är i allt väsentligt densamma som Dan Hallemars, det vill säga att man i Örebro inte riktigt vågat lita till de grunddrag som platsen i sig ger.

Istället har man försökt att skapa en lokal profil med hjälp av inlånade idéer.

Det som annars gör Jonas Berglunds artikel extra intressant för en örebroare är att han refererar till barndomsminnen av staden. Det är alltid lika vanskligt men inte desto mindre lockande.

Av allt att döma tillbringade Jonas Berglund mycket tid hos sin mormor, som bodde högst upp i huset på Kungsgatan 12, ett stenkast från Stortorget:

”Vi levde ett stadsliv som skiljde sig från villalivet hos mina föräldrar. Våra dagliga promenader gick antingen till slottet, Krämaren eller Stadsparken, skriver Jonas Berglund och erinrar sig Stortorget ”som ett öppet avlångt stadsfält. Lätt orienterat, utom när det var marknad då torgstånden likt en kåkstad med hemkokta karameller, korgar och kvastar intog platsen”.

Jag har liknande minnen. På 50-talet bodde vi högst upp i huset på Stortorget 11. Jag satt ofta uppflugen på fönsterbrädan och betraktade livet och kommersen på torget.

Det var inte bara Hindersmässan som fick Stortorget att vid den här tiden likna en livlig kåkstad. Mittemot min utkikspunkt låg entrén till Saluhallen och på torgdagar kryllade torget av människor.

Stadsrummet får ju inte bara karaktär av arkitekturen utan också av våra konsumtionsmönster. Tänk er Hötorget i Stockholm utan grönsaksförsäljarna. Tyvärr har Örebro ett för litet underlag för en dylik marknad. Vi får nöja oss med några enstaka torgstånd nedanför Engelbrektsstatyn.

Mer läsning

Annons