Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsparkens matoas är bra men kan bättre

Mitt i Örebros vackra stadspark ligger Stadsträdgården, som dukar upp sin buffé i växthuset varje lunch.

Så här på försommaren är det lätt att förföras av miljön runt växthuset i Stadsparken. Ån slingrar sig vacker och växterna står i sin skiraste grönska, det är inte underligt att varenda bord på uteserveringen är överfullt när vi letar oss dit en av de första soliga dagarna i maj.

Men de många gästerna skapar också uppenbara problem för restaurangen, som inte verkar ha bemannat sig för så många besökare. Servicen räcker helt enkelt inte till.

När vi betalar våra 95 kronor för lunchen är servispersonalen trevliga och ler, men hinner helt enkelt inte med.

Faten på serveringsbordet gapar tomma lite för länge, det blir slabbigt och ingen hinner med att torka upp.

Att det är fullsatt under parasollerna på uteserveringen har vi full förståelse för, men inte att tallrikar och glas står kvar på borden med matrester – det lockar till sig fåglar som flaxar runt bland borden och det känns inte fräscht alls.

En känsla som förstärks av att det kolsyrade vattnet som serveras till maten är fickljummet.

Dessutom är inte maten heller särskilt bra. Brödet är visserligen hembakat och olivröran god, precis som flera av salladerna som serveras. Men varmrätterna är dåligt kryddade, fläskkarrén smakar mest grillkrydda, bearnaisesåsen nästan inte alls av dragon, och fisken smakar rent av lite dyigt. ”Känns som bukfylla” tycker en av patrullens deltagare. Däremot är kycklinglåren saftiga och fina, synd bara att de tar slut långt innan lunchen är över och ersätts av betydligt tråkigare kycklingfiléer.

Nästa gång vi är tillbaka är vädret visserligen sämre och det är inte lika mycket gäster, men både servicen och maten är desto bättre.

Vi får en gräddig pyttipanna som smakar i hela munnen, med rejäla bitar av korv och fint stekt kött. Den är precis så lagom fet och smakrik som man hoppas på. Ost och skinkpajen är så god att vi tar om av den, och även om själva kycklingen i ”Flygande Jakob” är lite torr så serveras rätten med lagom mycket jordnötter och god smak på såsen.

Dessutom sinar aldrig faten, och den där känslan av utfodring som vi fick första gången, är helt borta.

Efter maten serveras kaffe och kaka. Första gången är det en kaka som smakar av mandel, den är god och rustik och smakar fint fikabröd.

Andra gången vi går dit får vi en apelsinkaka med chokladtäcke som också smakar mycket bra, en trevlig avslutning på lunchen.

Det är svårt att sätta betyg på en lunchrestaurang som varierar så i kvaliteten från en dag till en annan, men vi tycker att när maten kostar så mycket som 95 kronor ska det hålla en jämnare nivå.

Fakta/Betyg

Betyg för Stadsträdgården

Totalpoäng: 12,5

Service: 2,5

Snittet blir inte högre då vi ena dagen fick sitta och trängas med kråkorna när vi åt. Dessutom var det tomt på faten lite för länge. Andra gången däremot, flöt det på som man kan förvänta sig.

Meny: 4

Här kan alla hitta något att äta, det serveras flera rätter varje dag och minst en vegetarisk. Dessutom är salladsbordet fräscht och brödet gott.

Smak: 3

Pyttipannan är krämig och god, skinkpajen smakar också bra. Men fisken smakar obestämd av dy och karrén köpt grillkrydda. Vi vill ha lite mer spännande kryddor, tack.

Extra: 3

Det är fint i Stadsparken, och en lunch där känns som en trevlig sommarutflykt nästan mitt i stan. Men det saknas lite finess för att poängen skulle bli högre.

Betygslistan

Brödernas restaurang: 18,5

Ingeborgs: 18,25

Wongs: 17,75

Wobbler: 15,75

Örebro Ölcafé: 15

Södra vattentornet: 15

Norrtull: 14,5

Grekiska kolgrillsbaren: 14

Rosengrens skafferi: 13,75

Svampen kafé och restaurang: 13,75

Pacos: 13,5

Naturens hus: 13,5

Stallyktan: 13,5

Restaurang Grand Coupole: 13

Hellas: 13

Kahana Khazana: 13

Brass. Rendez Vous: 13

Stadsträdgården: 12,5

Stora Örebro: 12,25

Livin: 12

Rosalis Deli: 11,75

Coco Thai: 11,25

Café Pluto: 11

Vardagsrummet: 10,5

Jensens Böfhus: 8,5

Svarta Pannan: 8