Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsrum i förändring

Annons

Förra söndagen påbörjade vi en serie om Örebros stadsrum. Urban Kristianson inledde med en guidning i Örebros stadskärna tillsammans med Dan Hallemar, chefredaktör på tidningen Arkitektur.

Nu på söndag kommer del 2 där Måns Uggla berättar om konstnären Kicki Hendahls arbete som anställd av Öbo.

Först stadskärnan och sedan förorten. Men det handlar om samma sak, det så kallade offentliga rummet. Den miljö i samhället som på sätt och vis är alla invånares allrum.

Hur hanteras detta? Vilka möjligheter finns att påverka? Hur har det offentliga rummet förändrats genom tiderna?

Det är oerhört spännande frågor som berör oss alla, men som vi inte alla känner att vi kan påverka.

Till viss del stämmer det i dag. I dag har nämligen mycket av det här allrummet tagits över av kommersiella krafter. Hallemar nämnde det när han pratade om uteserveringar. En torgmarknad kräver inte att du måste handla för att befinna dig på den. För att slå dig ner på en uteservering måste du faktiskt inhandla något för att få sitta ner.

Sen har vi det röda skynket graffiti. Samtidigt också den eviga diskussionen om skillnaden mellan graffiti och klotter. Nu i veckan kom det till exempel fram att Stockholmspolisens klottergrupp varnade sina kollegor ute i landet inför besök av Riksteaterns gatukonstturné ”Art of the Streets”. I Eskilstuna fick graffitibussen inget parkeringstillstånd.

Det börjar likna förföljelse av en konstform. En konstform som en del menar just är ett svar på reklamens, det kommersiellas, utbredning i det offentliga rummet.

Och vi är tillbaka i det offentliga rummet. Vad är det? Vad vill vi med det? Hur gör vi det möjligt för alla att få tillträde till det utan att det kostar?

Fler frågor och kanske svar på några hoppas jag att vår serie kan ge.

I morgon del 2 och så nya delar de närmaste söndagarna.

Mer läsning

Annons