Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stående ovationer för jazzproffs i kyrkan

I en kyrka kan man bli frälst på olika sätt.På söndagskvällen frälste Meta Roos och de proffsiga musikerna, publiken med sina jazziga toner i Norrabergskyrkan.

Det var tolv år sedan Meta Roos senast framträdde i Askersund. Då i samband med manskörens konsert, och även den gången till ackompanjemang av Pär Björcks trio.

I söndags återförenades trion med Meta och hennes make, gitarristgiganten Janne Ottesen.

Bara att gunga med

Man behöver inte kunna mycket jazz för att ryckas med när den sammansättningen av proffs stampar in takten. Det är bara att gunga med och njuta, och det gjorde publiken i det fullsatta kyrkorummet.

”Härlig akustik”

– Vilken härlig akustik, menade Meta och vidstod att det kändes som en nostalgisk tripp att vara i Askersund igen.

Meta och orkestern bjöd på en lättsam blandning med svängig musik, kryddad med härligt och humoristiskt mellansnack av ”dalkullan”.

Det var ju inte för inte som hon under en period fanns med i flackrevyerna, som primadonna:

– Men primadonna låter lite fjompigt. Å det sade jag till herr Flack, att några nätstrumpor tar jag aldrig på mig. Det blir ju kassler, förklarade hon.

25-årsjubilerar

Meta Roos 25-årsjubilerar i år som frilansande heltidssångerska.

Därför var söndagens sångnummer också valda utifrån den perioden, och med hennes egna favoriter. En del från senaste cd:n ”Meta sings Ella”, där förstås efternamnet är Fitzgerald.

Förra året fick Meta Roos mottaga det tämligen nyinstiftade Monica Zetterlund stipendiet.

– Det gjorde mig väldigt glad och Monica var en enastående sångerska, underströk hon och sjöng, Sakta vi gå genom stan.

Publiken sjöng och nynnade med när den ena efter den andra nostalgiska låten ”taktades” in, och där Pär Björcks trio framstod som helylleproffs:

– Ni har nåt alldeles speciellt här i Askersund, konstaterade Meta med uppskattning och adresserat till trion.

Stående ovationer

Extranumret för kvällen blev låten Route 66 och den följdes av stående ovationer och starka applåder. Efter den varmhjärtade konserten kändes det inte så bistert att gå ut i årets sista januarinatt. Dagens ros till Meta Roos således.