Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal Haginges identitet - döms till 2,5 års fängelse

En örebroare stal ÖSK-stjärnan Patrik Haginges identitet och handlade med hjälp av falskt leg varor för över 160 000 kronor. Mannen döms nu till 2,5 års fängelse för en rad bedrägerier och andra brott.

I mitten av januari började den 26-årige mannen handla elektronik som tv-apparater, surfplattor och mobiltelefoner i Patrik Haginges namn. Han besökte flera butiker och varje gång han skrev under ett avtal använde han ett förfalskat leg med Haginges personuppgifter och en bild på sig själv.

– Jag fick många

papper på att jag handlat saker. Varje dag i nästan en månad kom det nya räkningar och uppskattningsvis satt jag i telefon i 30 timmar, säger Patrik Haginge.

I domen från Örebro tingsrätt framgår att 26-åringen totalt lurat till sig egendom och krediter till ett värde av 168 000 kronor i ÖSK-stjärnans namn.

Mannens inställning till de flesta bedrägerierna är att han varken nekar eller erkänner. Han uppger att han inte minns om han handlat varorna eftersom han varit narkotikapåverkad. Men personalen i de olika butikerna pekar ut 26-åringen som den falske Haginge.

Enligt mannen ska några personer ha påstått att han var skyldig dem 100 000 kronor. Det är av dem han ska ha fått det falska id-kortet, och de ska ha tagit varorna som 26-åringen lurade till sig för att kvittera skulden.

Tingsrätten anser att Haginge utsatts för en kännbar fridskränkning på sådan nivå att han ska få 5 000 kronor i ersättning.

– Fortfarande tickar några räkningar in, vissa bolag verkar ha svårt att skriva av, säger Haginge.

Förutom att 26-åringen utsatte Haginge för grovt bedrägeri och brukande av falsk urkund döms han för flera andra brott till fängelse i två år och sex månader. Han har bland annat gjort sig skyldig till misshandel, olaga hot, rattfylleri och narkotikabrott. Han har även genomfört andra bedrägerier och lurat 24 personer på ungefär 80 000 kronor genom falska annonser på internet. Totalt ska 26-åringen betala skadestånd på ungefär 200 000 kronor.