Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stålet sjunger som på medeltiden

En kampsport från medeltiden som stärker både tanke och lekamen. Så kan den udda idrotten historisk fäktning beskrivas.
– Vi sysslar lika mycket med historia som fysisk träning, säger instruktören Andreas Ståhlberg på ÖFHF.

Stålet sjunger när medlemmarna i Örebro förening för historisk fäktning, ÖFHF, tränar i NBV:s lokaler i Danspalatset. De cirkulerar likt boxare innan de går till attack med sina 130 centimeter långa och 1,5 kilo tunga tvåhandsfattade svärd. Stål mot stål – av säkerhetsskäl utan skarpa eggar och med gummiskydd över spetsen. Naturligtvis bär de skydd från hjässan till fotabjället med förstärkningar kring hals, huvud, nacke och skrev.

– Bra! Mycket snyggt, ropar instruktören Carl Ryrberg när en av kombattanterna får in en stöt i huvudtrakten på sin motståndare.

Driver föreningenTillsammans med kollegan Ståhlberg driver han föreningen som funnits sedan 2004. Syftet är att träna historisk fäktning – ett återskapande av fäktningskonsten från medeltiden. Och ett återupplivande av en europeisk kampsport.

– Vi skiljer oss från de asiatiska kampsporterna, som fortsatt att utvecklas med tiden, på så sätt att vi vill utöva fäktning som den utövades då. För att göra det följer vi de fäktningsmanualer från medeltiden som finns bevarade, säger Ståhlberg.

– Vi gör en utdöd stridsteknik levande igen, säger Ryrberg.

Utöver modern idrottsträning av styrka, kondition och koordination handlar historisk fäktning om att studera medeltida manuskript fullända fäktningstekniken.

Det finns en italiensk och en tysk fäkttradition inom den historiska fäktningen. ÖFHF följer den tyska traditionen, som kallas Liechtenauertraditionen efter en manual, fechtbuch, av tysken Johannes Liechtenauer från 1300-talet. Kommandon och termer på tyska är ett givet inslag i träningen.

300 utövare i SverigeI Sverige har sporten runt 300 utövare och klubbar för historisk fäktning finns nu i 17 länder i världen.

Det anordnas regelbundet tävlingar, där Örebroklubben rönt framgångar. Bäst har det gått för Märta-Sofie Geijer, som vann inofficiella VM i november. Hon är bara 18 år, knappt längre än svärdet och världens främsta dam.

– Det känns jätteroligt och nu ska jag fortsätta träna för att bli ännu bättre.

Alla som vill träna historisk fäktning är välkomna till ÖFHF.

– All nödvändig utrustning finns att låna, säger Ryrberg.