Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ krav på unga kriminella som rånar barn och ungdomar

Varför ställs det inga krav på unga kriminella som rånar barn och ungdomar i Sverige? Uppdrag granskning har gjort en enkät med polisens ungdomsgrupper i Stockholm, Göteborg och Malmö. Flera av grupperna vittnar om problem med att utreda unga, som begår personrån.

Riksåklagaren stödjer sig på FN:s barnkonvention, som säger att personer under 18 år endast får frihetsberövas som en sista utväg och på kortast möjliga tid. Det innebär att få av de personrån som begås i Sverige varje år, där unga kriminella rånar barn, blir utredda.

Misstänkta rånare släpps innan de ens blivit förhörda, och de som hörts frisläpps direkt efter förhöret. Det gör att oron för att utsättas för nya rån fortsätter för barn som redan utsatts för kriminella övergrepp. Under 2018 och 2019 har 2216 rån mot barn anmälts till polisen, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Barn som vittnar om att de hotats till livet, och att de lider av sina traumatiserande skräckupplevelser.

Anders Klingberg, utredningsansavarig i Nordöstra Göteborg, utrycker poliskårens frustration över rättssystemets handfallenhet. Ett rättssystem som är kontraproduktivt vad gäller att förhindra unga kriminella från att begå allvarliga brott mot barn. Följden blir att förövarna fortsätter sina övergrepp utan att riskera något straff.

Varför ska barn tvingas fara illa fysiskt och psykiskt av hot och våld, och behöva känna sig rädda när de går hemifrån? Varför ställs inga krav på motprestation på unga kriminella, som gör barn och ungdomar otrygga av risken att bli utsatta för personrån?

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel