Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställde in teaterbesök efter föräldrarnas larm

Just nu spelas pjäsen ”Medeas barn” för lågstadiebarn i länet. Efter starka reaktioner från barn och föräldrar i Kumla har flera skolor i kommunen valt att ställa in sina teaterbesök.

Fotnot: Tv-klippet ovan är från pressvisningen av pjäsen "Medeas barn" på Örebro länsteater, och ska alltså inte ses som en kommentar till kritiken i nedanstående artikel.

KUMLA/ÖREBRO. Länsteaterns uppsättning av ”Medeas barn” av Susanne Osten hade premiär på Nya China 11 september. Efter att ha visats för skolbarn i klasserna 1–3 i Örebro har pjäsen gett sig ut på turné till skolor i länet. I Kumla reagerade flera föräldrar på innehållet i pjäsen.

– Mamman i pjäsen vill ta livet av sig, barnen vill ta livet av sig. Vem är det egentligen som bedömer vad som är lämpligt att visa för barn? Det här borde det vara 15-årsgräns på – minst! säger Ulrika Jansson, förälder till en sjuåring på Tallängens skola.

– Det blev en väldig diskussion här, efter att barnen drömt mardrömmar och kissat på sig. Under föreställningen var det flera barn som blev ledsna och ville gå därifrån, fortsätter hon.

Efter att reaktionerna blivit kända på kommunens skolor tog flera skolor beslutet att ställa in sina inplanerade teaterbesök.

– Det är enskilda föräldrar som har reagerat efter att barnen har berättat om pjäsen hemma. Så här i efterhand kan vi nog känna att de minsta barnen kanske var lite för små för att se den. Det finns en del innehåll som är otäckt och vi tar föräldrarnas reaktion på största allvar, säger Ann-Sofie Vennerstrand, tillförordnad rektor på Tallängens skola.

Nu undersöker skolorna om det finns någon annan föreställning som barnen kan få se i stället.

– Det är klart att barnen som inte får gå är besvikna. Vi försöker erbjuda minst en teaterupplevelse om året för alla skolbarn. Och det kommer vi att fortsätta med, säger Vennerstrand.

Med pjäsen följer ett helt pedagogiskt paket, där lärarna får ett underlag för ett samtal med eleverna både före och efter föreställningen. På Länsteatern tycker man att det är olyckligt att skolorna valt att ställa in sina besök.

– Den här pjäsen handlar om en skilsmässa ur barnens perspektiv, och det kan vara jobbigt för vuxna att höra. Det här är en klassiker som spelats för barn i 40 år och som tar barnen på djupaste allvar, säger Petra Weckström, vd.

I arbetet inför uppsättningen har Länsteatern samarbetat med en barnpsykolog och under repetitionerna har man arbetat med referensklasser. Regissören Michael Cocke säger att skådespelarna är medvetna om att den kan väcka starka känslor.

– Utlyfta ur sitt sammanhang kan vissa situationer låta skrämmande men i pjäsen hanteras de av barnen genom lek och humor. Helheten har ett entydigt budskap: det är inte barnens fel att föräldrarna vill skiljas, säger Michael Cocke.

Efter varje föreställning har barnen träffat och pratat med ensemblen för att bearbeta sina tankar.

– Om en vuxen person blir berörd och tårögd på teatern tycker vi inte att det är konstigt. Men om samma sak händer med ett barn är det farligt? Visst väcker pjäsen känslor – men det är inget farligt. Det är betydligt farligare att stänga in känslorna.

NA:s teaterrecensent Ingeborg Ahlander som var på premiären reagerade också på att de yngsta barnen kändes väl små för att se ”Medeas barn”. Samtidigt tycker hon att både skådespelare och lärare hanterade det på ett bra sätt.

– Bredvid mig satt en liten kille som blev lite orolig. Men då kom det snabbt en fröken som lät honom sitta i knät. Det var en väldigt lugn och fin stämning. Och det är en väldigt, väldigt bra föreställning. Kanske skulle skolorna ha förberett även föräldrarna inför vad barnen skulle få se, säger Ingeborg Ahlander.

Medeas barn

Pjäs av Susanne Osten som hade premiär 1975. Den vänder sig till barn i klass 1–3 och handlar om en skilsmässa ur barnens ögon. Mamman är ledsen och pappan är aldrig hemma. Enda fasta punkten i barnens liv är barnvakten. Med leken och fantasin som verktyg försöker barnen hantera sin oroliga tillvaro. Hur ska det bli nu? Måste de också skiljas åt? Och är det deras fel att mamma och pappa ska skiljas? Pjäsen slutar med slutsatsen att nej, det är inte deras fel.

Sedan premiären på Nya China i Örebro, 11 september, har den spelats för drygt ettusen skolbarn i Örebro. Därefter för totalt 257 barn från skolor i Kumla, några på Nya China samt några i Husaren i Kumla, innan skolorna sade stopp.

Spelperioden sträcker sig fram till 10 november. Näst på tur är skolbarn i Hallsberg, Lekeberg och Odensbacken.