Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämningsfull julmarknad

Julmarknaden vid torget i Grythyttan blev ovanligt stämningsfull. Snön yrde i luften och runt torget brann stämningsfulla marschaller.

– Nu är det julstämning, säger Carola Tedenbring, marknadsgeneral. De flesta gånger har det annars varit barmark.

Mycket folk hade sökt sig till torget när klockan närmade sig tolvslaget. Intill scenen stod Roland Gustavsson och väntade på att göra entré.

– Jag har blåst in julmarknaden sedan den började, säger han. I år blir det 39:e gången.

Missar inte marknaden

Från början blåste Roland Gustavsson in arrange-manget med en trumpet. Men sedan fick han en näverlur och då började han använda den.

– För säkerhets skull ringde jag till Roland häromdagen och påminde honom. Men det hade jag inte behövt göra. Julmarknaden missar han inte i första taget, säger marknadsgeneralen.

Wilhelm Tham invigningstalade och därefter framfördes julmarknadsvisan, som är ett stående inslag. Runt torget fanns ett femtontal försäljare på plats.

Tog en åktur

Sträckan torget, Måltidens hus och torget trafikerades av häst och vagn under dagen. Trots kylan passade en del marknadsbesökare på att ta en åktur.

På eftermiddagen anordnades en tomteparad kring torget. En bit från torget kunde allmänheten pröva på att göra isfigurer med hjälp av experter.