Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark oro inom äldreomsorgen i Hällefors

Vad händer inom äldreomsorgen i Hällefors?

Rykten surrar och alla undrar, vad pågår och vad ska hända? Detta skapar oro hos många som eventuellt kommer att drabbas.

Dagverksamheten för äldre är tydligen avsedd att rädda kommunens ekonomi rent tillfälligt.

Varje dag i veckan pågår olika aktiviteter på Björkhaga. Många äldre får där träning för kroppen och social stimulans, just det som poängteras av alla instanser, inte minst från hälso- och sjukvårdshåll. Dessutom får vissa personer träning i hemmet av personalen.

På Linden bedrivs verksamhet för äldre personer som vårdas i hemmet av en nära anhörig. Det betyder att den vårdbehövande får stimulans, träning, utevistelse och social kontakt. Den vårdande får en stunds paus för att kanske vila, gå en promenad, uträtta ett ärende eller dela en kaffestund med någon. Vad händer med dessa som sällan får någon uppmärksamhet eller uppmuntran?

Hur ser det ut om några år, då de nu pigga och glada pensionärerna sitter i sina hem, tappar sociala kontakter och odlar sina krämpor?

Den personal som arbetar inom dagverksamheten är eldsjälar. De är inte bara yrkeskunniga, de visar också stor empati och har omsorg om varje deltagare.

Att spara pengar genom att ta bort dagverksamheten är en mycket kortsiktig åtgärd. Hur ser det ut om några år, då de nu pigga och glada pensionärerna sitter i sina hem, tappar sociala kontakter och odlar sina krämpor? Troligen kommer de att kosta betydligt mer än vad dagverksamheten kostar i dag. Fast då kanske det är en annan kassa som betalar?

Jag känner stor oro inför framtiden.

Inger Byren

85-årig pensionär och deltagare i träningsverksamheten på Björkhaga i Hällefors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel