Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startar college för funktionsnedsatta

I höst startar Stuieförbundet Vuxenskolan en ny utbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under lördagen hölls Öppet hus.

Den två år långa utbildningen ska heta Kulturcollege.

– Vi har använt kultur och hälsa som verktyg och metod för att hitta sina styrkor och gå vidare efter dessa år, säger projektledaren Anna-Lena Thornberg.

Syftet är att förbereda eleverna för ett arbete eller vidare studier.

– För att gå vidare efter dessa år handlar det om att ställa sig frågan om det är utbildning eller arbete som gäller. Är det någon som funderar på om den kan ta körkort, ja då åker vi till en trafikskola och tar reda på det.

Utbildningen har totalt åtta platser och innehåller fyra ämnesområden: Bild och media, musik, drama och till sist rörelse och hälsa.

– Vi ser det som ett smörgåsbord där man testar allt.

Under lördagen hölls Öppet hus med möjligheter att prova de olika ämnesområdena och bekanta sig med den nya utbildningen.

– Vi är jättenöjda och har haft ett 20-tal besökare. Många tänkbara elever som även haft sina föräldrar med. Vi har haft en del underhållning i form av musik och man har också kunnat testa på våra instrument. Sedan har vi även haft yoya som man kunnat delta i, säger Anna-Lena Thornberg.