Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten vältrar över kostnader på kommunerna

– Vi tycker att Försäkringskassan fattar beslut utan att ha faktisk grund för det. Prövningarna blir inte så individuella som de borde vara.

Anders Nylén är enhetschef på förvaltningen för funktionshindrade i Örebro kommun.

– Försäkringskassans sätt att räkna väcker frågetecken. Vad innebär till exempel att ”kunna äta”? Kan man äta om man kan plocka uppskurna pizzabitar eller ska man kunna äta med kniv och gaffel?

Nylén menar att kommunen oftare gör en mer genomarbetad bedömning än Försäkringskassan. Man gör något som kallas ADL-taktonomi, en undersökning av individens Anpassning till Dagligt Liv där en arbetsterapeut jämför vad läkare och individ säger och också själv ser vad individen klarar.

Sedan knappt ett år är det ett tiotal personer i Örebro kommun som fått sin assistanshjälp omprövad och nedskuren så mycket att de hamnat under den magiska 20-timmarsgränsen.

Förvaltningen räknar med att varje person, som kommunen får ta över från Försäkringskassan, innebär en kostnadsökning med 400 000 kronor.

Lagen om personlig assistans är tänkt att vara en statlig insats, kallad LASS. Men när individer bedöms ha grundläggande assistansbehov under 20 timmar i veckan ska få det tillgodosett av kommunen genom en lag som kallas LSS. Lagarna är dock lika när det gäller vilka insatser som är ersättningsberättigade, men tolkningarna kan alltså skilja.

– Det kan leda till en otrygghet hos individerna, som får dem att i stället välja till exempel gruppboende, vilket också ökar kommunens kostnader.