Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statens stöd ska inte vara inlåsande

Replik

Siv Palmgren, S-kvinna i Hallsberg, frågar sig, på NA Debatt den 12 april, hur Sverige sett ut om Moderaterna fått bestämma och irriterar sig på ett vykort hon fått i lådan med budskapet ”Kraft att leda Sverige”. Palmgren ondgör sig vidare över att värderingar inte framgår och plockar sedan fram gamla årtal från förra seklet.

Att på detta sätt lyfta beslut som togs förra seklet är dumheter då helt andra samhällsnormer och värderingar gällde vilka i dag kan tyckas antidemokratiskt eller fel. Fler exempel från förr är till exempel rasbiologin, steriliseringslagen som infördes av (S) och fanns ändra fram till 70-talet eller institutionaliseringen av funktionsnedsatta som användes som testpersoner på uppdrag av dåvarande regering. Vad som gällde då är inte detsamma som det som gäller i dag.

Att ha individens frihet och egen vilja i centrum och se till att möjliggöra att bli sitt bästa jag utifrån sina möjligheter.

Ordet värdering ska enligt uppslagsverk vara ”en sammanförd grund för affektiva och kognitiva element för att orientera sig i den värld man lever i”. Värderingar bör alltså förändras med tiden för att visa vad man sätter värde på och vilket önskvärt resultat man vill ha när man skrider till handling – i dag! Att leva på bidrag är till exempel inte ett önskvärt resultat, vare sig för individen eller för det gemensamma samhälle vi byggt upp. Det ska alltid löna sig att arbeta.

Moderaternas liberal-konservativa bas är emellertid densamma. Att ha individens frihet och egen vilja i centrum och se till att möjliggöra att bli sitt bästa jag utifrån sina möjligheter. Egen försörjning innebär frihet att göra egna val i livet. Det ska vara målet. Staten ska finnas som periodvis stöd vid sjukdom eller när något händer men utan inlåsningseffekt.

Att leda ett land kräver också kraft och mod att prioritera. Ta till exempel sjukförsäkringen, som lyfts i årtalslistan, där fler kan få hjälp när det behövs om nivån hålls ned. Och för att peka på tröttheten som 68 procent av medborgarna upplever; att antal utförsäkrade som femdubblats de senaste sex åren, hade kunnat se annorlunda ut om dagens regering haft handlingskraft.

Vad som också missats i Palmgrens insändare är att det Moderata kvinnoförbundet var det första som bildades för kvinnor i politiken, redan 1912, och är fortfarande ett aktivt nätverk, med politik och viljeinriktningar som gäller på 2000-talet.

►Jämställdhet baserad på kompetens inte kvotering

►Mer forskning om kvinnors hälsa

►Krafttag i hedersvåldet

►Snabbare hantering av sexualbrott med ökat fokus på brottsoffren

►Lag och ordning för bättre trygghet

►Ersätt ”upprätthållande bidrag” till kvinnor med åtgärder som leder till arbete Moderaterna har kraft att leda Sverige mot en bättre framtid för alla.

Anna Danielsson

Moderatkvinnornas länsordförande Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel