Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stationshuset får nytt liv

Stationshuset i Grythyttan är sålt. Mikko Lindskog och Anja Rauch blev ägare i sommar och nu smider de planer för framtiden.

Annons

Redan i mitten av 90-talet var stationshuset i Grythyttan till salu, men det har visat sig svårt att hitta en köpare. Vissa komplikationer i fråga om avstyckning har varit hinder på vägen.

– Kanske vi är galna, kanske inte, säger Mikko och tittar tillsammas med Anja upp mot den gula husfasaden som flagnar och de många igensatta fönstren.

Mikko låser upp dörren till väntsalen. Miljön är till vissa delar bevarad. Här finns biljettluckorna kvar och skrivborden står där bakom glasväggen. Några pärmar från tiden det bekom sig ligger på borden där anteckningar kan berätta om verksamheten. Vi kliver över krossat glas från de sönderslagna fönstren som ligger spritt på golvet och vandrar vidare runt i huset medan Mikko och Anja berättar.

– Jag har kikat på detta hus i över tio år. En dag råkade jag se, på en anslagstalva här i byn, att huset var till salu. Då tänkte jag, lägger jag inte ett bud nu ågrar jag det resten av mitt liv, säger Mikko.

Paret är bosatt i Norrköping, Mikko arbetar på SVT och Anja som koordinator inom SVEMO (Svenska motorcykel och snöskoterförbundet), men de har sommarhus i Grythyttan.

– Jag har övertagit det efter mina föräldrar och åtskilliga somrar har jag tillbringat här. Efter att ha bott på många orter och pluggat på ännu fler känns Grythyttan som den fasta punkten, lite som hemma, säger Mikko.

Blicken vandrar mellan väggar och tak i den tomma byggnaden.

– Det känns nästan overkligt att detta är vårt, säger Mikko och tittar på Anja som nickar begrundande.

Efter att den andra budgivaren dragit sig ur stod det klart att paret kunde köpa stationshuset.

– Det är en tjusig byggnad med historia. Alternativet kan ha varit rivning. Det hade känts trist, säger Mikko.

Planerna finns där, även om de inte är glasklara eller färdigformulerade. Någon bostad blir det dock inte.

– Det är inte tillåtet, säger Anja och förklarar att buller- vibrationsnivån anses vara för hög.

– Först och främst ska vi renovera huset. Sedan har vi funderingar på att hyra ut lokaler till olika företag. Det finns en entreprenörsanda i bygden som vi vill hänga på, säger Anja.

Men allt måste växa fram i sakta mak.

– Bara renoveringen kommer att ta sin tid. Det här är många års projekt, säger Mikko.

Fakta: Stationshuset

Exteriörerna på stationshuset i Grythyttan är väl bevarade. Byggnaden har i dag en liten q-märkning, vilket innebär att den har särskilt kulturhistoriskt värde och inte får förvanskas.

Delar av lokalerna har tidivis varit uthyrda, bland annat bostäderna på övervåningen.

De senaste tre åren har fastigheten dock stått tom.