Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsåklagare tar del avNA:s granskning av KFÖ

Statsåklagaren från Riksenheten mot korruption inom Åklagarmyndigheten visar intresse för NA:s granskning av miljonsnurren i KFÖ.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz har tagit kontakt med NA för att ta del av material och artiklar som den senaste tiden har avslöjat systemfel och lagbrott inom kommunens fastighetsavdelning, KFÖ.

Riksenheten mot korruption gör kontinuerliga sökningar efter artiklar om mutbrott och det som nu har framkommit om KFÖ ansåg de vara av intresse.

– Jag kan ännu inte säga att jag ser ärendet på ett speciellt sätt. Men artiklarna är intressanta, säger Nils-Eric Schultz.

NA:s granskning avslöjar hur kommunen har brutit mot lagen om offentlig upphandling sedan KFÖ har köpt byggtjänster utanför de avtal som binder dem att anlita företag med lägst priser och bäst avtal.

Det är i nuläget för tidigt för statsåklagaren att säga hur han kommer att arbeta vidare med ärendet eller om han kommer att väcka åtal. Han ska dock sätta sig ner och gå igenom uppgifterna ordentligt.

– Sedan är det möjligt att jag tar kontakt med kommunen.

Öhrlings revisionsbyrå är anlitade sedan fastighetsnämnden beslutade att granska ärendet för att se om ramavtalen har följts. Efter att ha fått allt material håller de sitt första möte i dag. Första delen av rapporten ska vara klar i oktober.

Väntar kanske inte

– Frågan är om jag väntar på Öhrlings rapport eller om jag kommer att göra något själv, säger Nils-Eric Schultz.

Åsa Bellander, chef för KFÖ, visste inte om statsåklagarens kontakt med NA. Hon säger att hon däremot inte tycker det är konstigt att de har tagit initiativet.

– Jag ser inget problem i att statsåklagaren gör en parallell granskning med Öhrlings. Vi vill ha alla kort på bordet.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz håller också på att arbeta med den uppmärksammade mutskandalen i Göteborg som avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning i våras.