Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stelbenta regler för färdtjänst stoppar ledsagare utanför kommunen

Färdtjänst är en viktig möjlighet till större frihet för människor med så stora funktionsvariationer att de inte kan resa med den kollektivtrafik som utbjudes. Färdtjänst ger möjligheter att resa inom länet.

Behöver den resande också en ledsagare (det vill säga någon som följer med och hjälper till med praktiska problem, exempelvis då den resande är synskadad, går det bra ända till Breven och Hampetorp men har man något ärende till Nora, Kumla eller någon annan kommun i länet, då är det stopp, tvärstoppt! Ledsagarservice gäller bara inom kommungränsen.

Dessa stelbenta regler slår hårt och orättvist. Att inte kunna besöka en vän eller någon familjemedlem boende i annan kommun förstärker isolering och ensamhet. Vi vet ju också att ensamhet kan leda till ännu större hälsoproblem.

Nog borde väl Örebro kommun ha råd med detta? Ledsagare har inte samma timarvode som konsulter. Var finns solidariteten?

Vi,vänsterpartister i Funktionsstödsnämnden uppmanar de styrande i kommunen att snarast se till att en förändring av dessa regler snarast kommer till stånd.

Christina Hermansson Plaçon

Vänsterpartiet

Berit Bekkhus

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel