Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten Tolgfors om orsakerna till avgången

(UPPDATERAD 11.10) Försvarsministern och örebroaren Sten Tolgfors avgår på egen begäran, uppger statsministerns pressekreterare.
Catharina Elmsäter-Swärd tar tillfälligt över ministerposten.

Annons

Sten Tolgfors själv säger att han började fundera på att avhå redan i höstas. Han säger att skälet är att han anser sig vara klar med sitt huvuddrag.

– Jag har fullgjort mitt uppdrag och genomfört försvarsreformen.

En annan viktig orsak till beslutet är, enligt Sten Tolgfors, att arbetet som försvarsminister är oerhört krävande.

– Tiden sätter sina spår. Jag har tappat den energi och glädje som krävs för att göra det här jobbet, säger Sten Tolgfors på förmiddagens presskonferens.

Sten Tolgfors säger att han meddelande statsministern om sitt beslut förra veckan.

– Jag hade tänkt att lämna om någon månad. Det blir nu i stället. De senaste veckornas medieuppmärksamhet blev droppen, både för mig och min familj.

Tolgfors återkom flera gånger under presskonferensen till hur hans familj hade påverkats av den senaste tidens intensiva uppmärksamhet.

– Mediedrev är inget en 4-åring förstår men han ser hur mamma och pappa mår. När tvååringen slutar peka på tv för att pappa är med utan i stället stänger av för att han anser att det innebär trubbel.

Det är tre veckor sedan Ekot i Sveriges Radio rullade upp historien om hur Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som konsult skulle ingå i ett projekt där en vapenfabrik skulle upprättas i Saudiarabien. Eftersom uppgiften ansågs tänja på gränserna för vad FOI fick göra bildades ett så kallat bulvanföretag, SSTI, av en FOI-anställd som skulle samordna projektet.

Sten Tolgfors säger i dag att han inte har något nytt att tillägga, och det inte finns något "spel bakom avgången". Men han medger också:

– Det finns saker som kommer att behöva klarläggas.

Att personer på Tolgfors eget departement var införstådda med projektet är klart, men enligt försvarsministerns själv kände han inte till upplägget med SSTI förrän i mars 2010, då det övergavs.

Historien ledde till att MP gjorde en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, en av tre mot Tolgfors den senaste tiden.

Moderaten Sten Tolgfors tillträdde som försvarsminister 2007. Han var innan dessförinnan handelsminister 2006-2007.Sten Tolgfors är född 1966 och är bosatt i Örebro med sin sambo och två barn.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd tar tillfälligt över Sten Tolgfors arbetsuppgifter, meddelar statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sten Tolgfors återvänder till riksdagen.

Följ debatten om Tolgfors avgång på Twitter.

Het debatt på Twitter

Följ debatten om Tolgfors avgång på Twitter.